NEBEZPEČNÉ OTRAVY Z POTRAVIN
Otravy potravinami patří k nemnoha otravám, které přicházejí hromadně - nejčastěji postihne několik členů téže rodiny nebo strávníků téže kuchyně či restaurace. Zejména s nadcházejícími letními měsíci musíme počítat s tím, že se potraviny rychleji kazí a příležitostí k otravě potravinami je mnoho. V tomto článku se nebudeme zabývat otravami houbami a jen okrajově salmonelami a botulismem - vše probereme v samostatných kapitolách.
Existuje několik mechanismů otravy potravinami:
- nezávadné potraviny byly kontaminovány nebezpečnou látkou
- požitá potravina nebyla sama o sobě jedovatá, ale způsobila potíže
- požitá potravina byla sama o sobě jedovatá
Každá látka (včetně destilované vody) v přílišném nadbytku je jedovatá. Např. smrtelná dávka soli kuchyňské je 200-280 g. Je tedy toxičtější než alkohol (naštěstí však méně chutná).
- jedovaté houby (smrtelně jedovaté houby rostoucí na našem území)
- kombinace některých hub s některými potravinami nebo nápoji (zejména alkoholickými) může být nebezpečná.
- toxické mohou být některé části rostlin
- kombinace některých léků s některými jinými látkami obsaženými v jiných lécích, v potravinách či nápojích může být toxická nebo může odstranit žádaný účinek léku. Také nedodržení doby aplikace léku nebo dávkování může být nebezpečné. Proto je bezpodmínečně nutno přesně dodržovat instrukce na příbalovém letáku k lékům a řídit se radami lékaře)
- Ve zkažených potravinách se mohou vyskytovat toxické látky. Zkaženým potravinám se musejí vyhýbat hlavně děti, těhotné ženy a nemocní lidé.
- V alkoholických nápojích vyrobených neodborným způsobem může být přítomen smrtelně jedovatý methanol a jiné nebezpečné látky.
- Nadbytečné množství alkoholu (ethanolu) může mít smrtelné důsledky (420-560 g).
- Záludnou jedovatou látkou je šťavelová kyselina. Vyskytuje se např. ve špenátu, mangoldu, šťovíku aj. Tyto rostliny jsou však z jiných hledisek důležitou složkou zdravé výživy. Pro potlačení jedovatých účinků šťavelové kyseliny je zapotřebí ji převést na nerozpustný šťavelan vápenatý. Toho se docílí reakcí s vápenatými ionty, které jsou v dostatečném množství přítomny např. v mléčných výrobcích. Proto musíme přidávat do špenátu mléko.
- zkažené potraviny. Nejjedovatější je botulotoxin. Vyskytuje s např. v paštikách, které jsou delší dobu otevřené a špatně skladované (na slunci apod.). Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 2.10-9g.