PŘÍZNAKY A DŮVODY VYSOKÉ HLADINY CUKRU V KRVI
Pokud poznáte všechny příznaky, které cukrovce předcházejí, můžete se vyhnout nevratnému poškození vašeho těla. Konzumace glukózy ve vaší stravě je nejpravděpodobnější příčinou zvýšené hladiny cukru v krvi.
Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/ litr krve, normálně do 5,6 mmol/litr krve, lehce zvýšená hladina 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve, ale přes 7 mmol/litr krve je signálem pro nemoc nazývanou cukrovka. Vyskytuje se, když slinivka břišní tvoří málo inzulínu nebo když netvoří žádný inzulín nebo když inzulín je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom se cukr v krvi nedovede spálit.
Inzulin a fyzická aktivita glykemii snižují, zatímco jídlo a také anti-regulační hormony glykemii zvyšují. Pacient a jeho rodina se tedy musejí naučit přesně ovládat vztahy „inzulin – jídlo - pohyb“.
Největším viníkem označovaným za příčinu zvyšování hladiny glukózy v krvi jsou sacharidy, respektive známé pod starším názvem uhlohydráty.
Příznaky vysokého cukru
- časté močení
- častý žízeň
- ztráta na váze, i když chuť k jídlu zůstala stejná
- pocit časté únavy
- svědivá a suchá pokožka
- dlouhé hojení ran
- problémy s koncentrací
- nervové potíže
- rozmazané vidění
- přibírání
- časté infekce
- impotence
- sucho v ústech
- neustálý hlad
Co způsobuje dlouhodobě vysoká úroveň glukózy v krvi? Pokud se vysoká úroveň krevní glukózy vyskytuje dlouhodobě, výsledkem může být trvalé poškození orgánů jako jsou oči, nervy, ledviny či cévy.
- stres
- špatné stravování (časté pojídání sladkostí mezi hlavními jídly)
- nedostatek pohybu
- dehydratace
- vynechávání nebo špatné dávkování léků na cukrovku
- přehnaná léčba hypoglykémie (nízkého krevního cukru)
- některé druhy léků, jako například steroidy
Ti z vás, kteří si chcete snížit hladinu cukru v krvi a udržet se v dobrém zdravotním stavu, by se měli podívat na to, jak si účinně vytvořit zdravý jídelníček.
To znamená, že byste měli konzumovat potraviny s nízkým obsahem cukru. Uvádíme vám příklady tří potravin, které jsou jedny z nejlepších.
1. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy představují skvělé jídlo na svačinu nebo jako součást salátů. Obsahují totiž nízký obsah cukru a mají další řadu zdravotních přínosů, jako je zlepšení reprodukčního zdraví u mužů a zdraví srdce.
2. Brokolice
Brokolice mohla být nejméně oblíbenou zeleninou mnoha lidí, když byli dětmi, ale ve skutečnosti pomáhá napravit škody způsobené krevním cévám z vysoké hladiny cukru v krvi.
Díky svému obsahu výživných látek může být náhradou masa, a proto je brokolice důležitá ve vaší stravě.
3. Vejce
Tím, že vejce neobsahují cukr, diabetici by je mohli konzumovat i každý den (ale to by je časem přestalo určitě bavit). Pokud je nesníte příliš, budou skvělé pro vaše zdraví a určitě vám nezvýší hladinu cukru v krvi.
ZDROJ A VÍCE INFO:
https://www.celostnimedicina.cz/cukrovka-priznaky-a-hodnoty-glykemie.htm