ČERNÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
Alternativou k obyčejné kuchyňské soli, ve které bývá obsažen chlorid sodný je například černá sůl, která je druh nerafinovaného vulkanického minerálu.
Běžná kuchyňská sůl obsahuje činidla, která brání vlhnutí a slepování soli, avšak činí tuto sůl hůře rozpustnou v lidském těle. To pak člověku způsobuje různé zdravotní komplikace, neboť sůl se může v různých místech těla hromadit. U černé soli tyto potíže nehrozí.
Černá sůl neboli Kala Namak
Černá sůl, která se v Indii nazývá Kala Namak nebo Sanchal, je zvláštním druhem nerafinované vulkanické směsi minerálů. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu.
Jde o bohatou směs minerálů, s vysokým obsahem železa nebo siřičitých složek. Český název trochu mate, neboť se nejedná o sůl a ani její barva není černá.
Její zbarvení závisí především na zdroji, odkud pochází a rovněž způsobu zpracování vytěžené suroviny. Černá sůl může mít odstíny šedé, růžové, ale i béžové. Její chuť a vůně začátečníky může snadno odradit, protože připomíná vejce natvrdo a síru. Avšak stačí i jen drobná tepelná úprava a její aroma se stane příjemným a zemitým.
Krom kuchyně můžete černou sůl využít i při tzv. jógovém nétí, detoxikačním čištění nosu. Černá minerální sůl totiž výborně rozpouští hleny, takže perfektně vyčistí a uvolní nos. Černou sůl je možné využít i v lázni.
Zdravotní přínosy černé soli
Pro své složení s obsahem železa je černá sůl vhodná pro lidi, kteří trpí chudokrevností a nedostatkem železa. Díky obsahu sirných minerálů má tato sůl antiparazitní účinky.
- Pomáhá při trávení
- Čistí střeva
- Pomáhá při potížích s nadýmáním a pálením žáhy
- Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, neobsahuje tolik sodíku ani nezvyšuje obsah sodíku v krvi
- Podporuje tvorbu krve a žluči
- Zlepšuje zrak
- Má omlazující účinky
- Působí antioxidačně
- Regeneruje tkáně
- Je vhodná ke kloktání při alergiích dýchacích cest
- Je velice vhodná pro lidi, kteří dávají přednost nesolené stravě
- Vegani ji velmi rádi používají a oceňují právě pro její vaječnou chuť, používá se jako koření k dochucení tofu, aby napodobila vaječný salát nebo jednoduše míchaná vajíčka
Použití černé soli v kuchyni
Bohatou tradici používání má černá sůl v indické kuchyni. Indové ji užívají do čatní, pickles, jogurtových omáček i jako přísadu do salátů, kterým se říká chaat. Černá sůl je zde považována za chladivé koření a tak se používá do různých chladivých letních nápojů.