ČERVENÁ ČOČKA PO BULHARSKU
- Červená čočka nemá slupku jako jiné luštěniny. Jak asi víte, slupka u luštěnin je problematická a způsobuje nadýmání.
- 2. Červenou čočku nemusíte předem namáčet. ...
- 3. Červená čočka se rozváří a je to tak správně ...
- 4. Červenou čočku nenaklíčíte. ...
- Když červenou čočku rozmixujete, nemusíte ji pasírovat.
Pokud červenou čočku neuhlídáte, brzy ji rozvaříte. Což může být velká výhoda, pokud je to vašim cílem. Takto lze získat výživnou kaši nebo hutný základ na různé zeleninové omáčky a guláše (sabdží), které jsou populární zejména v indické kuchyni. Protože čočka nabývá objem až během samotného vaření, není vždy úplně jednoduché odhadnout správné množství vody, zejména pro hustější konzistence je vhodné ji hlídat a pokud je třeba, vodu přidávat po menších dávkách.
ČERVENÁ ČOČKA PO BULHARSKU
Potřebujeme (na 3-4porce):
1 polévková lžíce oleje řepkového
1 cibule velká
1 zelená paprika
2 rajčata
250g červené čočky
200ml sojového nápoje (lze nahradit mlékem)
2polévkové lžíce hladké mouky
1 kostka zeleninového bujonu
trošku bazalky a trošku provensálského koření
500-600 ml vody
Postup:
=Cibuli, rajčata a papriku pokrájíme a dusíme na oleji asi 5 min.
= ochutíme, zalijeme vodou a přidáme červenou čočku -vaříme asi 12min.(do rozvaření čočky)
= v sojovém mléku rozmícháme mouku a vmícháme ji do směsy,
= za občasného míchání na slabém ohni dochutíme (bujon,koření atd.)necháme ještě 5min.vařit
= v případě potřeby dochutíme solí
= lze podávat s karbanátkem, opečeným tofu či chlebem