DOMÁCÍ HOUSTIČKY
Domácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- kostička droždí (42 g)
- 1/4 l mléka
- necelá lžička cukru
- plná lžička soli
- 50 g Hery nebo másla
- 1 vejce
- tuk na plech
- 1 vejce na potření.
- Na posypání:
- hrubá sůl
- mák
- kmín
- sezam
- vločky
Postup
Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kváskem z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Z vykynutého těsta lžičkou vykrajujeme kousky, na pomoučeném prkénku je rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. Z delších válečků tvarujeme preclíky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout.