Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

1. 2. 2013

Domácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.   

 

 

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • kostička droždí (42 g)
  • 1/4 l mléka
  • necelá lžička cukru
  • plná lžička soli
  • 50 g Hery nebo másla
  • 1 vejce
  • tuk na plech
  • 1 vejce na potření.
  • Na posypání:
  • hrubá sůl
  • mák
  • kmín
  • sezam
  • vločky

Postup

Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kváskem z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

 

Z vykynutého těsta lžičkou vykrajujeme kousky, na pomoučeném prkénku je rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. Z delších válečků tvarujeme preclíky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.

 

Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář