DOMÁCÍ PEMPELIŠKOVÝ SIRUP
Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.
Postup je velmi snadný a zvládne ho opravdu každý. Stačí nasbírat květy pampelišek, vylouhovat je s citrónem, svařit s cukrem a je hotovo. A děti alespoň budou mít co pít.
Co potřebujete (na 6 až 8 lahví):
- 500 až 600 květů pampelišek (sbírejte za sucha a ideálně dopoledne)
- 3 bio citrusy (3 citróny nebo 2 pomeranče a 1 citrón, případně jejich kombinace)
- 2 kg cukru krystal (můžete použít třtinový, ale sirup bude tmavší)
- 2 l vody
-
Postup:
- Nasbírejte si květy pampelišek mimo prašné prostředí a doma je umyjte, ať je zbavíte hmyzu a nečistot.
- Vložte je do hrnce spolu s bio citrusy nakrájenými na plátky. Přidejte 2 litry vody.
- Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut. Poté nechte hrnec vychladnout.
- Hrnec nechte zhruba 24 hodin stát na chladném místě, aby květy pustily vonné látky.
- Druhý den obsah hrnce přeceďte přes plátýnko nebo velmi jemné síto a čirou tekutinu nalijte do čistého hrnce.
- Do tekutiny nasypejte 2 kg cukru, míchejte a přiveďte k varu.
- Zhruba 3 až 5 minut povařte a ještě horký sirup plňte do sterilizovaných nádob.
- Zavařujte na 80 stupňů zhruba 20 minut.
- Macerované pampelišky můžete vyhodit, nejlépe na kompost.
ZDROJ:
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/7445-stop-kupovanym-stavam-vyrobte-si-domaci-pampeliskovy-sirup