Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ PEMPELIŠKOVÝ SIRUP

12. 5. 2020

Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.

Postup je velmi snadný a zvládne ho opravdu každý. Stačí nasbírat květy pampelišek, vylouhovat je s citrónem, svařit s cukrem a je hotovo. A děti alespoň budou mít co pít. 

pampeliska-dandelion-5128728_960_720.jpg

Co potřebujete (na 6 až 8 lahví):

  • 500 až 600 květů pampelišek (sbírejte za sucha a ideálně dopoledne)
  • 3 bio citrusy (3 citróny nebo 2 pomeranče a 1 citrón, případně jejich kombinace)
  • 2 kg cukru krystal (můžete použít třtinový, ale sirup bude tmavší)
  • 2 l vody
  • Postup:

  • Nasbírejte si květy pampelišek mimo prašné prostředí a doma je umyjte, ať je zbavíte hmyzu a nečistot. 
  • Vložte je do hrnce spolu s bio citrusy nakrájenými na plátky. Přidejte 2 litry vody. 
  • Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut. Poté nechte hrnec vychladnout. 
  • Hrnec nechte zhruba 24 hodin stát na chladném místě, aby květy pustily vonné látky. 
  • Druhý den obsah hrnce přeceďte přes plátýnko nebo velmi jemné síto a čirou tekutinu nalijte do čistého hrnce. 
  • Do tekutiny nasypejte 2 kg cukru, míchejte a přiveďte k varu. 
  • Zhruba 3 až 5 minut povařte a ještě horký sirup plňte do sterilizovaných nádob. 
  • Zavařujte na 80 stupňů zhruba 20 minut
  • Macerované pampelišky můžete vyhodit, nejlépe na kompost.

 

 

ZDROJ:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/7445-stop-kupovanym-stavam-vyrobte-si-domaci-pampeliskovy-sirup

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář