DÝŃOVÁ POLÉVKA
Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout.
Dýně je vlastně tykev, tedy lépe řečeno - dýně patří mezi tykvovité a je jen jedním z druhů tykví. Příbuznými dýní jsou třeba cukety a patizony. Za pravlast dýní (a tykví obecně) bývá považováno jihoamerické Peru. Pravděpodobně právě tam ji lidé začali poprvé využívat. A to před zhruba 3 000 lety.
Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje - je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2.
Dále v dýni najdete kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu a v neposlední řadě obsahuje i hodně minerálů jako například měď, železo, hořčík a draslík. Tenhle koktejl je tedy ideálním podzimním životabudičem pro náš imunitní systém. Kromě toho je dýně močopudná, takže každý její kousek pomáhá proplachovat a léčit naše ledviny.
Když sníte dýni, pomůže vám zbavit se nejen různých toxinů, ale i tuků, protože tuky se vážou na vlákninu. Tou nejdůležitější zbraní proti tukům, je ale v dýni tzv. lipolytický enzym. Ten v těle pomáhá štěpit tuky a odbourávat je z organismu. Zároveň má dýně nízkou nutriční hodnotu, což ji předurčuje pro redukční diety.
info:http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/jste-tlusti-jezte-dyne-leci-a-pomahaji-hubnout-recepty.html
POSTUP NA PŘÍPRAVU DÝŇOVÉ POLÉVKY:
1. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažíme, aby se nám suroviny rozvoněly. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni dokud dýně nezměkne (cca 20 min).
2. Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plamene, přilejeme do něj smetanu na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem do hladka. V případě, že se vám zdá polévka moc hustá, můžete zředit vodou a ještě chvíli povařit.
3. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem (je dost výrazný, takže stačí pár kapek) - nemusí být.Popřípadě můžeme přidat lžíci zakysané smetany.
Dobrou chuť.
Zdroj receptu: https://www.recepty.cz/recept/dynova-polevka-i-147566