HOŘČÍK - MAGNESIUM (Mg)
Hořčík má v těle spoustu důležitých funkcí. Podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů, čímž ovlivňuje výměnu energií ve vašich buňkách, hlavně svalových a nervových. Uvolňuje napětí, má zklidňující účinky. Má vliv na srážlivost krve a funkci srdce. Potlačuje negativní účinky soli a vápníku. Zvyšuje využití bílkovin. Zlepšuje paměť a myšlení.
Odkud ho získám
Pokud konzumujete pestrou stravu, nemusíte se nedostatku hořčíku bát. Najdete ho hlavně v celozrnných obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách. Z exotičtějších potravin se hořčík nachází například ve fících.
Mám málo nebo hodně hořčíku?
Nedostatek hořčíku může způsobit nervově svalovou předrážděnost, svalový třes, poruchy vidění, nervozitu, úzkost až hysterii. Zrychluje se činnost srdce, snáze vznikají žaludeční vředy, zvýší se hladina tuků v krvi. Také se zvyšuje krevní tlak, poškozuje se cévní stěna. Pokud jste těhotná, nedostatek hořčíku může způsobit vrozené vady očekávaného potomka. Naopak příliš mnoho hořčíku způsobí průjmy (síran hořečnatý se používá jako výborné projímadlo), zástavu střevních pohybů a nakonec poruchu srdečního rytmu a smrt.
Je hořčík nebezpečný?
Výše popsané důsledky velkého množství hořčíku by nastaly, pokud byste snědli spoustu hořčíku najednou. Za běžných okolností riziko předávkování hořčíkem nevzniká.
Kolik a kdy?
- Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 270-400 mg pro muže a 280-300 mg pro ženy.
- Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 170 mg, 4-6 let = 120mg, 1-3 roků = 40-80 mg.
- Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 320 mg.
Pokud se domníváte, že máte nedostatek hořčíku, především jestli vás trápí výše uvedené obtíže, můžete hořčík doplnit pomocí některého z nabízených potravinových doplňků. Doporučujeme však poradit se o užívání hořčíku s lékařem, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním srdce či užíváte Digoxin.
autor: MUDr. Magdaléna Patočková
ZDROJ:
http://www.ordinace.cz/clanek/horcik/
MÉ POZNÁMKY ZE SKRIPT (ANDY):
Mg: 100 – 500 mg
v těle 25 - 30g, zhruba 70% Mg v těle v kostech, zbytek v měkkých tkáních, zejména ve svalech
Funkce: stavba kostí, snižování nervosvalové dráždivosti, kofaktor enzymatických reakcí, činnost srdce a krevního oběhu
Deficit nervosvalová hyper-dráždivost, úzkostné stavy, nepravidelnost srdečního rytmu, slabost, třes; větší deficit způsobuje křeče
Nadbytek: v důsledku nadměrné suplementace, při nedostatečné činnosti ledvin, snížení činnosti NS (necitlivost až ochrnutí), nechutenství, průjmy,poruchy dýchání a srdce, 30 – 40% absorpce, při nedostatku se zvýší absorpce, zvýšený příjem Ca, P a proteinů, fytátů, nasycených tuků a vlákniny => snižuje absorpci Mg,
Poměr vápníku a hořčíku má být přibližně 1:1, nejvýše 2:1, je v současné stravě pro zdraví nepříznivý. Průměrný příjem Mg činí necelých 300 mg a Cá přes 720 mg, mléčné produkty: Cá (120 mg/l00 ml), málo Mg (12 mg/l00 ml mléka). Potřebu Mg zvyšuje nadbytečný příjem P, bílkovin, tuků, vápníku a cukru. Káva, alkohol a stres zvyšují vylučování hořčíku, vnitř.kationt,kofaktor enz.,ovl.metabol.G ve svalu,ovl.činn.nervů,srdce a cev (rozšiřuje) –zabraňuje srážení krve, stavba kostí,zubů a chrupavek, nedostatek:křeče,poruchy srdce, dráždivost (hysterii a úzkostné stavy),třes,sval.slabost,trávicí potíže, tetanie a anémie,nadbytek-útlum mozku,nechutenství,průjmy,fibrilace,smrt, v těle dospěl: 20-35g (70% v kostech), homeostáza v krvi–zbytek do moči,,absorpce ve střevě,
S: zelené části rostlin (Mg součást chlorofylu), luštěniny, ořechy, semena, obiloviny, celozrnné pečivo, mléko, brambory, luštěniny,ořechy,pečivo,kakao,čokoláda, brambory, doporuč.:4-6mg/kg/den