JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR
Znáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, balzám pro vaše trávení.
Potřebujete:
- 1 litr čerstvého mléka
- 1 sáček kefírové kultury (na netu se dá kupit cca za 70Kč na přípravu až 5l)
- Skleněnou nádobu, nebo sklenici. Čistě umytou a vysušenou
Mléko používejte nejlépe syrové, tedy nepasterizované a nehomonegizované. To znamená, žádným způsobem tepelně upravené, takové dostanete většinou pouze přímo od farmáře.
Postup:
Mléko nechte odstát při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Až nebude úplně studené nalejte do nádoby, kde chcete fermentovat, přidejte kulturu v prášku, meltičkou rozmixujte a ujistěte se, že se prášek pořádně rozpustil. Nádobu zavřete a nechte na lince, nebo někde v pokojové teplotě na 24-36 hodin, záleží na teplotě.
Minimální doba fermentace je 24 hodin, aby se zpracovala všechna laktóza. Po 24 hodinách dejte do lednice, a nechte minimálně 6 hodin odležet. Poté můžete konzumovat. Kefír by měl trochu zhoustnout, ale záleží na kvalitě mléka. Z kravského je většinou hustší než z mléka kozího.
Důležité je si vždy nechat na dně láhve asi centimetr kefíru, který použijete na výrobu dalšího kefíru. Do stejné láhve dolejte zase litr mléka, zamíchejte a nechte fermentovat 24 hodin. Láhev nemyjte, jinak vám kefír nenakvasí. Pouze utřete okraj čistým hadrem. Tento postup opakujte 4-5 krát. Poté použijte novou kulturu a postup opakujte. Pokaždé když začínáte novou kulturu láhev vymyjte.
Důležité je zachovat velice dobrou hygienu při výrobě i při odběru kefíru z láhve, aby se vám kefír nezkazil.