MANGOLD - ZELENÉ LISTY PLNÉ LUTHEINU PRO NAŠE OČI
Špenát v kuchyni používá téměř každý, ale na mangold se tak trochu zapomíná. A to je škoda. Obsahuje totiž zraku prospěšný lutein a jedlé jsou jak jeho řapíky, tak listy.
Lutein je prospěšný pro náš zrak, proto by ho měli do své stravy pravidelně zařazovat všichni ti, kdo pracují u počítače, dlouho řídí nebo jinak namáhají oči. Lutein se vyskytuje v zelených rostlinách a žlutých květech.
Nejvíce ho najdeme v květech lichořeřišnice, až 45 tisíc mg na 100 gramů. Dále je obsažen v syrovém kadeřávku, v listech pampelišky, ve špenátu a samozřejmě v mangoldu. Na 100 g mangoldu připadá až 11 tisíc mg luteinu. A to už je pořádná dávka vitamínů pro naše oči.
Jak zpracovat listy mangoldu
S listy mangoldu je to podobné jako se špenátem, musí se tepelně zpracovat. Můžete je samozřejmě podusit nebo povařit, ale pokud chcete zachovat co nejvíc vitamínů, doporučujeme je blanšírovat. To znamená ponořit na 1 minutu do horké vody a rychle zchladit. Díky tomu si listy uchovají spoustu vitamínů i krásně zelenou barvu.
Mangold á la krémový špenát
Potřebujete:
- 3 hrsti mangoldu
- 100 ml smetany (33%)
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Postup:
- Listy mangoldu (3 hrsti) umyjte a oddělte od stonků.
- Stonky nakrájejte nadrobno a dejte smažit na olivový olej.
- Restujte zhruba 5 minut a poté přidejte 2 nakrájené stroužky česneku.
- Aby česnek nezhořkl, ihned přidejte pokrájené listy mangoldu.
- Promíchejte a nechte zatáhnout.
- Nakonec osolte, opepřete a přidejte 100 ml tučné smetany.
- Nechte chvíli probublat a je hotovo.
zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/8033-znate-mangold-barevnejsi-kamarad-spenatu-v-nasich-obchodech-je-luxusni-pochoutkou