MARGARÍN NEBO MÁSLO?
Určitě mockrát jste slyšeli, že margarín je zdravější a méně kalorický než máslo. Obojí je nesprávné. Sto gramů margarínu obsahuje přibližně stejně kalorií jako máslo. A provedené studie neprokázaly, že margarín významně ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Ani že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinné tuky, mají riziko srdečního infarktu nižší, naopak v některých případech jsou k infarktu náchylnější. Vymažte ze své hlavy, že máslo je zdraví nebezpečné.
Mnoho lidí si jistě několikrát položilo otázku: co je pro zdraví lepší, živočišné máslo, nebo rostlinné roztíratelné tuky?
Máslo
Máslo má velmi dlouhou tradici a používá se po staletí. Máslo je mléčný výrobek, který se vyrábí ze smetany a obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, 16% vody a zbytek tvoří sušina. V sušině je obsažena laktóza a bílkoviny.
Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin a chuť je dána obsahem mléčných bílkovin. V másle jsou obsaženy vitamíny rozpustné v tucích, a to hlavně, vit. A, D a E. Bohužel je v másle mnoho trans nenasycených mastných kyselin, a proto jeho konzumace je nevhodná pro lidi trpící vysokým cholesterolem a srdečními onemocněními. Zdravým lidem s vyváženým jídelníček by nemělo máslo uškodit. Máslo je vhodné spíše pro studenou kuchyni a nemělo by se používat při smažení.
Nutriční hodnoty ve 100g výrobku AB máslo:
Energie: 3100 KJ
Bílkoviny: 0,75 g
Sacharidy: 0,8 g
Tuky: 82,5 g
Vit. A: 887 mikrog.
Vit. D: 0,76 mikrog.
Vit. E: 2 mg
Margaríny
Prvotně sloužily margaríny jako levná náhrada másla. Dnes už jsou margaríny kvalitnější, jelikož se k výrobě používají výhradně kvalitní rostlinné oleje. Mnozí lidé si myslí, že margaríny jsou plné éček. Je pravda, že se při výrobě používají emulgátory, ale jedná se o stejné látky, které vznikají v lidském organismu při odbourávání tuků. Barviva, ochucující a aromatické látky, které se při výrobě do margarínů přidávají jsou přírodní nebo přírodně identické.
Složení mastných kyselin v margarínech je velmi dobré, a proto jsou margaríny ve výživě prosazovány, hlavně kvůli prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Většina rostlinných tuků se obohacuje o vitamíny A, E a D, některé výrobky i o vitamínů skup. B a omega-3-mastné kyseliny. Velkou předností roztíratelných tuků je nulový obsah cholesterolu, zatímco obsah cholesterolu v másle je vysoký. Další výhoda je, že jsou lépe roztíratelné, jsou vhodné na pečení i smažení a dají se v prodejnách sehnat i v light podobě.
Nutriční hodnoty ve 100g výrobku FLORA pro ACTIV:
Energie: 1300 KJ
Bílkoviny: 0,5 g
Sacharidy: 2,5 g
Tuky: 35g
Vit. A: 800 mikrog.
Vit. D: 7,5 mikrog.
Vit. E: 20 mg
Vit. B6: 5 mg
Vit. B12: 2,5 ug
zdroj:http://www.bio-life.cz/clanky/faq/co-je-lepsi-maslo-nebo-margariny.html