MARMELÁDA Z MÁTY POMÁHÁ PŘI LÉČBĚ NACHLAZENÍ NEBO S NADÝMÁNÍM
Džem z máty nejen skvěle chutná, pomáhá také s trávicími problémy a dokáže pomoci s léčbou nachlazení
Už jste slyšeli o mátovém džemu? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutná, navíc je to i oku lahodící dobrota, která udělá z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátová marmeláda navíc dokáže pomoci při bolestech břicha, při nadýmání nebo s obyčejným nachlazením. Ne nadarmo jej používaly naše babičky, když nebyla po ruce stará dobrá Alpa a kostka cukru.
Recept na mátový džem
Ingredience:
- 350 g čerstvé máty
- 1 kg cukru krystal
- 2 citrony
- 500 ml vody
Postup:
Mátu propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Společně s citronem (i s kůrou) ji nadrobno nakrájejte a dejte do většího hrnce společně s půllitrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Do vychladlé směsi přidejte cukr a vařte na mírném stupni zhruba 2 hodiny. Během vaření je důležité směs pravidelně míchat, nelekejte se, že konzistence začne houstnout. Hotový džem dejte do čistých sklenic s víčkem a dobře uzavřete.
Tip: Mátový džem se skvěle hodí k palačinkám v kombinaci s hořkou čokoládou.
zdroj receptu: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/8729-dzem-nebo-zele-z-maty-skvele-chutna-pomaha-s-travicimi-problemy-a-dokaze-vylecit-nachlazeni
majka - dotaz