MINERÁLNÍ LÁTKY - OBECNĚ
MINERÁLNÍ LÁTKY
= čl.(70kg)- 4% - z toho 83% v kostech.(v těle78prvků –pro život potřeb. 21 esenc.prvků) z toho 1kg Ca -700g , P - 160g K 70g Fe 3g Cu, 0,3g, I 0,03g
=v těle min. 1 átom ná 1b., vlákniná snižuje vstřeb. Téměř každého minerálu
Zastoupení minerál.l. v rěle:
· 99,3% H,O,C a N
· 0,7% makroelem. – Ná, Cl, K, Cá, P,Mg, S – x-krát 100mg/den
· oligoelementy ( Zn,Fe,Mn, Cu)
· 0,01% mikroelementy (Fe,I,Zn,Cu,Mn,Cr,Co,Se,Mo,F) – méně než 100mg/den
· ultrastop.prvky – Si,Ni,Al,B, Cd, – mikrog./den
Jsou pro mnohé životní děje nezbytné, ačkoliv představují relativně malé množství tkání celého těla. –NEJDŮLEŽITĚJŠÍ 7 MINERÁLŮ PRO TĚLO: Ca, P, Mg, I, Fe, Se a Zn (bez nich nemůžou fungovat vitaminy resp. nemohou být ani vstřebány)
Funkce:
· kofáktory v enzymech
· Udržují stálé vnitřní prostředí v organismu
· Zaručují určité fyzikální a chemické vlastnosti tkání, především krve a tkáňového moku
· Umožňují dráždivost různých tkání a odpověď na stimulaci
· Jsou součástí složených bílkovin,polysacharidů,hormonů,enzymů a tím se účastní lát. přeměny
Projevy nedostatku se vyskytují velmi vzácně, nejzávažnějšími poruchami jsou struma z nedostatku jódu a hypochromní anemie z nedostatku železa.
S v rostl: ovl. prvky v půdě, vl. půdy, hnojení,klima,zralost při sklizni
S v živ.: ovl. výživa,stáří a zdraví zv.
Dělení min.l. dle význámu pro čl::
· esenciální –nezbytné –Na,K,Mg,Ca,Cl,P,S,Fe,Zn,Mn,Cu,Ni,Co,Mo,Cr,Se,I,F,B,Si (vylouč.z potr.-vede k smrti,jsou přítomny ve všech tk.,ci v tk.podobné,vylouč vede k abnormal.,přidání =návrat k normálu)
· biogenní –prospěšné – Ti,V,
· abiogenní –toxické –inhib.metabl.význ.enz. – Ar,Pb,Hg,Th,Te (kontaminací –přirozeně,uměle)
· neutrální –ostatní (nezřátené)– Au,Br, Li – doprovázejí esenc.prvky
Toxicita- téměř každý prvek se může stát v příliš velké dávce škodlivým až toxickým, opatrně dávkujeme: Fe,Se,Zn,Cu,Cr –vyšší dávky jsou toxické a snadno dojde k předávkování!!! Tox.l.: Cd, Hg, Pb
Toxické prvky v potravě: kontaminací, v důsledku jeho nadměrného množství v půdě - přirozeného původu či z umělých hnojiv, z exhalací, nebo z důlní činnosti U nás se dostává do půdy větší množství Cd exhalacemi a fosfátovými hnojivy, Hg mořicími přípravky semen a Pb provozem motorových vozidel.
Specif.fce minerál.v org.: každý prvek několik fcí současně
· výstavba tk. –Ca,Mg,P,S
· Součást těl.tekutin –Na,K,Cl
· Acidobaz.rovnováha Na,K,Ca,Mg (bazické ph) a P,S,Cl (kyselé pH)
· Sval.a nerv.činn. –Na,K,Ca, Mg (nedostátek –křeče)
· Kofaktory enzymů - Na,K,Ca, Mg,Fe,Cu,Zn,Mn,Cr,Se
· Pro působení vit. – S pro biotin, thiamin,kys.pantoten
· Vztah k metabol.tuků, cukrů,bík. – K,Mg,Mn,V
· Transport O2 v těle –Fe,Cu,Mn
St.nasycení org. esenc.prvkem:
· Nedostatek klinický –poškoz tk. áž smrt
· Nedostatek subklinický – netyp.příznaky,není zjevný, dlouhodobě může poškoz.org.
· Opt.Q - OK
· Nadbytek tox.subklin.- nespecif.příznaky,není zjevný,poškoz.tk. á org.
· Nadbytek toxický –otrava s typ.příznaky –až smrt
Název prvku |
Zdroj |
Funkce |
Vápník –Ca |
Mléko,luštěniny,sója,vejce |
Kostní struktura,krevní srážlivost,svalová kontrakce |
Fosfor – P |
Mléko,luštěniny,ryby,vejce |
Kosti,zuby,nukleové kyseliny |
Draslík – K |
Maso,mléko,zelenina |
Intracelulární kationtové svalové kontrakce,přenos vzruchu |
Sodík-Na |
Kuchyňská sůl |
Extracelulární aniont,iontová rovnováha,Hcl v žaludku |
Síra –S |
Maso,mléko |
Struktura peptidů, enzymy |
Hořčík-Mg |
Luštěniny,ořechy, sója,kakao |
Enzymy,činnost srdce |
Zinek-Zn |
Zelenina,játra,vejce |
Inzulín,karboxypeptidáza |
Železo-Fe |
Maso,vnitřnosti |
Hemoglobin,myoglobin,cytochromy |
Mangan-Mn |
Banány,ořechy,zelenina |
Aktivace enzymů |
Měď-Cu |
Vnitřnosti |
Tvorba hemoglobinu,enzymy |
Kobalt –Co |
Maso |
Vitamín B12,krvetvorba |
Jód- I |
Jodidovaná sůl,ryby |
Štítná žláza,thyroxin,trijodtyronin |
Molybden-Mo |
Maso,ovoce,zelenina |
Součást enzymů |
Selen –Se |
Játra,maso,ryby |
Součást enzymů, antioxidant |
POTŘEBÁ MINERÁLŮ VE SPORTU:
Ò Potřeba zvýšena u Fe, Ca, Mg, Na (NaCl), K, Zn, Cr a Se
Ò Potřebu lze zpravidla pokrýt správnou stravou
Ò Při větším pocení je nutné dodávat dostatek kuchyňské soli (NaCl)
Ò Při větších výkonech a intenzívním tréninku je možné doplňovat hořčík Mg (300mg/den)
PRŮM. EXPOZIČNÍ DÁVKÁ:
Při hodnocení přívodu některých stopových prvků byly podle spotřebního koše potravin zjištěny expoziční dávky:
Ò Ca jen na 85 %,
Ò P na 150 %,
Ò horní limit přívodu pro Na byl naplněn na 70 % (tj. 120 % doporučení N.A.S. USA)
Ò potřeba K byla kryta na 85 %.
Ò poměr mezi příjmem Ca/P byl opakovaně nízký, naopak poměr Na/K byl relativně vysoký.
Ò přívod Fe dosáhl pouze 71 % doporučení pro naši populaci.
Ò v případě použití I soli ke kulinární úpravě potravin je doporučená dávka I pro populaci kryta na 115 %.
Ò Zn na úrovni asi 106 % doporučeného populačního přívodu
Ò Cu 84 % normativního minima
Ò Se 94% normativního minima
Ò Cr 96 %.
Ò Ni byla kryta na 305 %,
Ò Mn na 81-162 %,
Ò Mg jen na 67-101 %,
DEFICIT: Ca, I, Se, Fe – typické u vegetariánů a jejich dětí (včetně B12)
NÁDBYTEK: P, Na