NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE
V České republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity.
Obezita nebo nadváha postihuje více než 70% mužů a přes 50% žen české populace.Dědičná složka obezity se spolupodílí na jejím vzniku z více než 50% (pokud se nezdravě stravují rodiče budou se nezdravě stravovat i jejich děti).
Obezita, čili nadváha je závažné onemocnění, které vzniká v případě navození pozitivní energetické bilance, tedy v situaci, kdy dlouhodobě převažuje příjem energie nad jeho výdejem. Dochází k hromadění tukové tkáně a nárůstu hmotnosti.
Další příčinou je konzumace potravin s vysokou energetickou hodnotou. Klasická česká kuchyně je toho zářným příkladem. Jedna porce našeho "národního" jídla (vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí) má energetickou hodnotu 3800 kJ a obsahuje 40g tuků! Naproti tomu vařený květák s bramborem má 1490 kJ s obsahem tuků pouze necelých 9 gramů. To je důležité si uvědomit zvláště při výchově dětí, které nevhodné stravovací návyky v dospělosti kopírují.
Nedostatek pohybu vede ke sníženému energetickému výdeji. A právě kombinace omezené fyzické aktivity a nadměrného energetického příjmu je nejčastější příčinou vzniku obezity a komplikací s ní spojených. V menší míře se na obezitě mohou spolupodílet vlivy hormonální (onemocnění štítné žlázy, Cushingův syndrom), některá léčiva zejména kortikoidy, některé typy antidepresiv apod.