NUTRIGENOMIKA - VLIV STRAVY NA NAŠE GENY
Říkáte si, jak je možné, že vaše kamarádka může sníst cokoliv a je pořád tak hubená, zatímco vy si dáte občas něco sladkého a hned máte 3 kila nahoře?
Odpověď se nachází v našich genech a věnují se jí dva obory. Nutrigenetika i nutrigenomika patří mezi rychle se rozvíjející obory s velkým významem pro budoucnost. Vždyť celé 2/3 onemocnění jsou ovlivněny dietními faktory!
Nutrigenetika je věda, která se zabývá geneticky podmíněnými odlišnostmi v reakci na dietu. To znamená, jak naše tělo bude reagovat na určitou potravinu, kterou sníme.
Nutrigenomika zkoumá jakým způsobem výživa ovlivňuje expresi genů a jejich přepis do proteinů. V praxi to znamená, že vlivemvhodné stravy můžeme ovlivnit charakter metabolismu našeho těla.
Za tisíce let evoluce vznikla u lidí v různých částech světa zcela odlišná potřeba živin v závislosti na podnebí a zeměpisné poloze. Jinak se stravují lidé v rovníkových oblastech a zcela jinak například Eskymáci, kteří zkonzumují až několik kilogramů masa a velká množství tuku denně.
Tisíce let, generace po generaci jsme se stravovali tím, co bylo dostupné v našich zeměpisných podmínkách, ale za posledních sto let se složení stravy výrazně změnilo. Otázkou je, zda je na to naše tělo připraveno.
Je to trošku jako s rostlinami. Pokud rostlinu vytrhnete z jejího prostředí, změníte klimatické podmínky, vlhkost vzduchu, intenzitu slunečního záření a složení půdy, květina s největší pravděpodobností dříve či později uhyne.
Empiricky je dobře známo, že jak množství, tak složení stravy významně ovlivňuje nástup, průběh i léčbu prakticky všech onemocnění, a to i toho jak aktuálně vypadá například naše pokožka či pleť..
více se o tématu dočtete např. v knize NAVŽDY MLADÁ,