OČISTNÁ KŮRA Z BAKLAŽÁNU
Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace baklažánu (lilku) připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Pak se ale přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku. Teplem se totiž zbaví nejen hořkosti dužniny, ale rozloží se i jedovatý solanin.
Lilek má silné antibiotické a antibakteriální účinky, výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnost žlučníku, jater, slinivky, čistí krev, posiluje imunitní systém a působí i protirevmaticky. Zevně ho můžeme používat při léčbě kožních neduhů.
Baklažán stimuluje filtrační kapacitu ledvin, čímž zvyšuje produkci moči. Jejich konzumace přináší užitek při renální litiáze (ledvinových kamenech), edémech (otocích), hypertenzi a kardiovaskulárních chorobách.
Baklažán stimuluje vylučování žluči a vytváření šťáv pankreatu, a tím podporuje činnost žlučníku. Je prospěšný pro ty, kdo trpí pomalým trávením a biliární dyspepsií. Působí jako mírné laxativum, protože obsahuje celulózu (rostlinnou vlákninu).
Nedávné výzkumy ukázaly, že plody z čeledi Solanaceae, jako například baklažány a rajčata, obsahují větší množství fytochemikálií, které chrání organismus před rakovinou.
zdroj dalších info:
https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-07-25-lilek-vejcoplody-neboli-baklazan-oblibena-zelenina-ktera-ma-antibioticke-ucinky