OTEC VŠECH ANTIOXIDANTŮ -GLUTATHION
Glutathion patří k nejsilnějším antioxidantům, protože má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů. Jde o náramně silný detoxikátor a posilovač imunity. Pro zdravý život je naprosto nezbytný. Nejlepší věcí ohledně glutationu je, že obsahuje síru. Ta v těle zachycuje všechny škodlivé látky, jako například volné radikály, toxiny, rtuť či jiné těžké kovy, a pak je vyplavuje ven z těla.
Tělo si ho sice dokáže vyrobit i samo, ovšem špatná kvalita potravin, znečištění, toxické životní prostředí, stres, infekce a radiace ho o naše těla výrazně ochuzují.
Jedná se o TRIPEPTID - tj. je složen ze tří aminokyselin - cysteinu, glycinu a kyseliny glutamové. Vzniká v játrech. a je součástí mnoha reakcí v těle. Působí jako koenzym (látka podporující účinek) enzymů. Díky němu se v těle mění jedovatý peroxid vodíku na neškodné látky - vodu a kyslík. Napomáhá tvorbě disulfidových můstků v řadě bílkovin a hormonů. Je důležitý při syntéze a opravě nukleových kyselin, syntéze (vzniku) bílkovin, odstraňování toxinů z těla, aktivaci enzymů, udržení acidobazické rovnováhy, ochrany před oxidačním stresem. V neposlední řadě je důležitou součástí metabolismu (detoxikace) cizorodých škodlivých látek v těle (xenobiotik), účastní se tvorby žluče, působí jako neuromodulátor a neurotransmiter. Hraje důležitou roli v regulaci počtu a funkčnosti erytrocytů a leukocytů a tím významně ovlivňuje stav imunitního systému.
Snížená hladina v těle je spojena s vyšší mírou oxidačního stresu. Je známo, že volné radikály (oxidační stres) vedou k rychlejšímu stárnutí, poruchám zraku a sluchu, mohou mít vliv na vznik diabetu a jiných metabolických poruch, osteoporózy, kardiovaskulárních onemocnění, onemocnění trávicího ústrojí a plic, různých neurodegenerativních poruch (např. Parkinsonův syndrom, Alzheimerova choroba), poškození DNA a následnému rakovinnému bujení.
Glutathion je obsažen v mase, ovoci a zelenině (především v té, která obsahuje síru - tj. brokolice, květák, zelí, česnek, cibule, kapusta,...), pivovarských kvasinkách a luštěninách. Hladinu glutathionu zvyšuje i pravidelné aerobní cvičení, které posiluje i náš imunitní systém. Funkci glutathionu podporují vitamíny C a E, selen, rybí tuk a ostropestřec.
Produkce glutationu se zvyšuje také během cvičení, proto více pohybu pomáhá s jeho tvorbou.
Jak zvýšíme množství glutathionu v těle?
- zdroje glutathoinu: brokolice, česnek, zeli, květák, řeřicha, kapusta, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase, zelenině, luštěninách či ovoci
- potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
- ostropestřec mariánský posiluje produkci glutathionu, látky, která je nezbytná při očistných procesech, které v játrech probíhají
- cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
- tělo si vyrábí tento protioxidant samo, jeho produkce se s věkem snižuje
- nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony
- Glutathion se nachází v ovoci a zelenině, vařením se jeho účinnost nesnižuje. Proti jeho vyčerpání působí aminokyselina methionin, (čočka, fazole, vejce, česnek, ryby a jogurt)
- bioaktivní syrovátkový protein je to skvělý zdroj cysteinu a aminokyselin, základních stavebních látek pro syntézu glutathionu
- černý česnek podporuje vyšší produkci glutathionu, nejsilnější známý antioxidant
Pokud chcete být zdraví, ve formě a předcházet stárnutí, potřebujete dostatek glutathionu. Bez něj váš organizmus nebude správně fungovat. Glutathion si sice tělo tvoří samo, vy mu ale můžete pomoci. Jako u všech antioxidantů je důležité jíst ty správné potraviny. V případě glutathionu jsou to ty, které obsahují síru – česnek, cibule, brokolice, květák, zelí atd.
Hladinu glutathionu zvyšuje i pravidelné aerobní cvičení. To posílí váš imunitní systém a zlepší detoxikaci. Samozřejmostí je snížení stresu, ale to se ne vždy a každému podaří. A v neposlední řadě můžete sáhnout po potravinových doplňcích. Jelikož glutathion potřebuje ke správné funkci další látky, doplňte jeho užívání o selen a vitamíny C a E. Jeho tvorbu prokazatelně podporuje také ostřopestřec mariánský a rybí tuk / Omega 3.
ZDROJ INFO: lekarna.cz