POHANKA - zapomenutý lék
Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina.
Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Často je mylně zařazována mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Pohanka je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky.
Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan azinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin.
Příznivé účinky pohanky
- zmírňuje problémy křečových žil
- snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice
- příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému
- odstraňuje popraskané žilky v oku
- uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy
- regeneruje jaterní buňky
- napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi
- snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy
- usnadňuje léčbu hemeroidů
- významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek
- vhodná ke konzumaci v těhotenství (POZOR! Neplatí u pohankového čaje!)
Doporučená příprava:
Abychom pří přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, v žádném případě ji nesmíme vařit. Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.
Recept: Pohankové karbanátky
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 150 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
- 1 balení sojových kostek
- 1 - 2 kostky bylinkového bujónu (bazalka a olivový olej)
- majoránka
- pohanková krupice
- 1-2 vejce
- 150 g uzený šmakoun
Postup přípravy:
Kostky sojového masa uvaříme dle návodu na sáčku (s bujónem), necháme je okapat, a poté rozkrájíme na drobné kousky. Mezitím spaříme pohanku, uvaříme zeleninu a vše zamícháme. Vzniklou směs necháme zchladnout, přidáme nastrouhaného šmakouna, nadrobno nakrájené sojové maso, přidáme vejce a řádně promícháme. Hmotu dle potřeby zahušťujeme pohankovou krupicí.
Na válu posypaném pohankovou krupicí tvarujeme z vychladlé hmoty bochánky, které poté osmažíme na olivovém oleji. Podáváme s uvařenými brambory nebo jako hamburger v celozrnné housce.
Zařazujete pohanku do svého jídelníčku? Doporučte nějaký zdravý recept.
zdroj info:
http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/pohanka-nepravem-zapomenuty-vselek/
Komentáře
Přehled komentářů
Dnes si spravim pohankove ryzoto,karbanatky nabuduce.Zaradujem pohanku do jedalnicka casto,hlavne do polievok ju davam.
Helus - pohanka