POLENTA - ITALSKÁ TRADICE
Polenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
Na výrobu polenty je třeba: 400 g kukuřičné mouky, 1,5 l vody, 1 lžíce soli. Vše dáme do mísy a asi 30 minut mícháme do zhoustnutí. Můžeme také přidat sýr. Důležité je dobře ji osolit, protože chuť samotné kukuřičné mouky není pro Čecha moc obvyklá. Výborná je také např. s česnekem nebo pórkem, hodí se i jako příloha k masu (podobně jako bramborová kaše).
Polenta se podává buďto samostatně nejčastěji s pikantním sýrem gorgondzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato zdánlivě obyčejná kukuřičná kaše je ale také oblíbeným pokrmem Chorvatska, Rumunska a Černé Hory, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, bakardan nebo mamaligu.
Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitaminy a minerály.
ZDROJ INFO:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Polenta