RAJČATOVÝ SALÁT S KŘENEM
Křen má velmi vysoký obsah vitamínu C (prý mnohem více než citrusové plody), takže se dříve používal proti kurdějím. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, železo, vápník, hořčík, sodík, fosfor, síru a draslík. Při strouhání a krájení se z křenu uvolňují látky s antibiotickým účinkem.Proto je výborným lékem. Zkuste si ho přidat do rajčatového salátu se slunečnicovou majonézou a budete mít talíř plný zdraví.
RECEPT NA RAJČATOVÝ SALÁT
S KŘENEM:
Příprava slunečnicové majonézy:
100-200g syrových slunečnicových semínek (loupaných)- 1-2 porce
semínka namočit na několik hodin
poté slít namáčecí vodu a popřípadě propláchnout
Vložte do mixovací nádoby,
Přidejte šťávu ze 2-3 citronů
Trošku mořské soli
1-2 lžíce syrového medu
a trošku vody
Mixujte do konzistence majonézy…popřípadě přidejte dle potřeby vodu.
Do misky nakrájejte několik velkých rajčat, můžete přidat i červenou papriku a zalijte slunečnicovou majonézou.
Nakonec nastrouhejte požadované množství křenu – 2-3 cm špalíček a vmíchejte podle chuti do salátu.
Autor receptu: Marie Špačková