RECEPT NA VÝBORNÉ BAZALKOVÉ PESTO
Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka.
Původ pesta se klade do oblasti Liguriev severní Itálii Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v hmoždíří. Do nich se dále přidává sůl a česnek, parmezán a/nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec olivový olej Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata.
Nejlepší je pesto čerstvě připravené se špagetami; podle klasického receptu z okolí Bologne se špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami Pesto však lze konzumovat i s chlebem, saláty sýrem aj. Není vhodné jej ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne.
Třebaže se pesto běžně prodává jako hotová konzervovaná potravina, nesnese srovnání s čerstvě připravenou variantou.
RECEPT:
Množství: 1 sklenička
Suroviny
- 50 velkých lístků bazalky
- 40 g piniových oříšků
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 100 ml panenského olivového oleje (opravdu 100ml)
Postup
- Přiveďte k varu středně velký kastrol vody, jemně osolené. K ruce si nachystejte mísu se studenou vodou, do které ještě navíc vhodíte aspoň 10 kostek ledu. Bazalkové lístky nasypte do vroucí vody, ihned cedníkem vylovte a ponořte do ledové lázně. Tímto tepelným šokem se sice ztratí malá část chuti, ale něco zůstane: neuvěřitelně zelená, svěží barva, kterou byste jinak po hodině od přípravy jen těžko hledali.
- Bazalku důkladně osušte (můžete použít salátovou odstředivku) a společně s oříšky, parmazánem a rozetřeným stroužkem česneku rozmixujte v malém mixéru. Přilijte olej a ještě krátce prošlehejte, aby se přísady spojily. Pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice; anebo, čelíte-li velké sklizni bazalky, ho rozdělte do tvořítek na led a zamražte. Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, nebudete muset dlouho přemýšlet.
DOBRÝ TIP ZÁVĚREM:
jakmile bazalku rozsekáte nebo rozemnete v hmoždíři, začne černat, šednout, ztrácet svou zelenou svěžest. Zcela nekompromisně a nenávratně. Pěkná barva vydrží pestu pár minut, takže s ním musíte spěchat na talíř. Aby zelená zůstala zelená i zítra, pozítří a popozítří, protože kdo se má pořád s tím mixérem umývat, hodí se postarat se o bazalkové listy a provést jim něco, co je udrží zelené i po rozmixování. To kouzlo se jmenuje blanšírování, znamená to rychlé spaření ve vroucí vodě a okamžité prudké zchlazení.
ZDROJ info:
Wikipedie
+
https://www.kucharkaprodceru.cz/bazalkove-pesto-zelene/