ROBI NA SMETANĚ SE ZELENINOU
Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty!
Recept na přípravu:
Ingredience:
Robi nudličky rozebereme a pokapeme olivovým olejem. Okořeníme uvedeným kořením, zakapeme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem, následně pak lehce dosolíme a necháme odležet alespoňdvě hodiny, nejlépe i přes noc.
Mandle spaříme, oloupeme a necháme proschnout. V horkovzdušné troubě nebo i na plechu v jakékoliv troubě dorůžova lehce opečeme bez přidaného tuku.
Před samotnou přípravou pokrmu si většinou nejdříve vařím přílohu, kterou pak uchovávám třeba v dece nebo peřinách, aby jednak „došla“ a také seudržela v teplém stavu a já ji pak nemusela přihřívat před podáním pokrmu.
Bulgur promyjeme ve studené vodě, tak jako obvykle promýváme rýži, zalijeme jej čistou vodou a dáme vařit. Vody dáváme dvakrát více než je objemové množství bulguru. Bulgurosolíme a s trochou tymiánuuvaříme „al dente“ a pak dáme„dojít“ do deky nebo do peřin.
V nerezovém hrnci orestujeme na oleji pokrájenou cibuli. Přidáme naložené robi maso a osmahneme, při míchání přidáme nakrájenou mrkev a a promícháme ještě bez podlití a orestujeme spíš víc na sucho též. Pak, aby se to nezačalo připalovat, podlijeme horkou vodou a necháme 10 minut dusit pod pokličkou.
Při dušení přidáme rozemnutou majoránku na ochucení. Asi 7 minut dusíme a pak přidáme na kousky nakrájenou brokolici. Dle potřeby podléváme vodou a vše podusíme dalších cca 10–15 minut, až je zelenina měkká.
Zahuštění provedeme maizenou rozmíchanou ve vodě a s omáčkou vše ještěpovaříme 2 minuty. Zakápneme sojovou omáčkou Tamari, chuť zvýrazníme umeoctem a dochucení zakončíme sojovou smetanou, která omáčku velice zjemní a dodá jí téměř slavnostní ráz :-) Dochucení v závěru zajistí čerstvý nebo mražený posekaný kopr.
Uvařený bulgur vyjmeme z místa, kde jsem ho uchovávali :-) a před podáním jej omastíme lžicí slunečnicového nebo kmínového panenského oleje a zlehka ho celý promícháme.
K hotové zeleninové směsi s robi masem přimícháme orestované mandle a servírujeme s připraveným bulgurem a ozdobené čerstvou i vařenou zeleninou a nějakou zelenou natí, v mém případě to byla předpěstovaná řeřicha.
ZDROJ:
http://www.varimezdrave.cz/robi-na-smetane-se-zeleninou/
NĚCO O ROBi.
Robi se používá místo masa z jatečných zvířat. Můžete jej smažit, dusit, vařit podle své fantazie. Hodí se i do salátů.
Složení: voda, rostlinná bílkovina, obilné klíčky, červená řepa, sůl
Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty!
Rostlinné maso Robi je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa ve všech pokrmech, které obvykle připravujeme. Maso připomíná svým vzhledem, ale především i chutí. Podle stanoviska dietologa a akreditovaných laboratoří splňuje zhlediska kulinářského i nutričního požadavky moderní výživy a jejím zdravotním a dietním požadavkům.