S ČÍM VÁM V PÉČI O ZDRAVÍ MŮŽE POMOCI HŘEBÍČEK
Víte, že hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato? Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů.
Hřebíček pochází z neotevřených pupenů růžových květů stálezeleného stromu hřebíčkovce kořenného či vonného, jehož domovem je Indonésie.
Co vše hřebíček obsahuje: velké množství silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej, sliz
1. Posiluje imunitní systém
Jedná se o jednu z nejlepších potravin pro podporu imunity, neboť zvyšuje množství bílých krvinek v krvi, což nám pomáhá zahánět infekce. Kromě toho obsahuje poměrně vysoké množství vitamínu C.
2. Zlepšuje trávení
Hřebíček se může používat jako lék na problémy s trávením, neboť podporuje sekreci trávicích enzymů. Snižuje také nevolnost od žaludku. Nemluvě o tom, že je plný vlákniny, která prospívá zdravému trávení a pomáhá předcházet zácpě. Nejlepší způsob léčby trávicích problémů je konzumovat hřebíček ve formě prášku nebo pražený s medem.
3. Dokáže zmírňovat bolesti zubů
Toto koření má také vlastnosti lokálního analgetika. Pokud vás bolí zuby, umístěte si na problémový zub hřebíček pro potlačení bolesti, dokud se dostanete k zubaři.
4. Přispívá k normální funkci jater
Játra odpovídají za detoxikaci našeho těla a metabolismus námi užívaných léků. Eugenol přítomný v hřebíčku zlepšuje činnost jater.
5. Pomáhá snižovat bolest a zánět v těle
Eugenol dodává hřebíčku jeho analgetické a protizánětlivévlastnosti. Jeden ze způsobů, jak z toho těžit, je používat hřebíček jako lék na bolest hlavy.
To můžete udělat dvěma způsoby: buď hřebíček přímo konzumovat, nebo ho aplikovat zvenčí. Dáváte-li přednost jeho konzumaci, rozmíchejte hřebíček ve formě prášku a kamennou sůl ve sklenici mléka a vypijte to, abyste zmírnili bolest hlavy.
Chcete-li hřebíček aplikovat zvenčí, můžete ho nechat nasáknout v kokosovém oleji a pro dosažení úlevy si jím masírovat spánky.
6. Je dobrý pro vaše kosti a klouby
Hřebíček obsahuje určité látky, jako jsou flavonoidy, mangan a eugenol, které přispívají ke zdraví kostí a kloubů. Tyto látky zvyšují hustotu kostí, zapojují se do tvorby kostní tkáně a přivádějí do našich kostí zdravé minerály.
7. Má antibakteriální vlastnosti
Studie, provedená Univerzitou v Buenos Aires, otestovala hřebíček proti některým nebezpečným bakteriím, jako jsou E.coli a stafylokok. Výzkum ukázal účinnost hřebíčkového oleje při ničení těchto bakterií. Existuje dokonce recept na bylinnou ústní vodu připravenou z oleje čajovníku, hřebíčku a bazalky.
8. Snižuje cholesterol a krevní tlak
Hřebíček je nejlepším a nejúčinnějším potravinovým zdrojem polyfenolů. Polyfenoly jsou mikronutrienty, které absorbujeme při konzumaci rostlin. Pro naše tělo mají velké přínosy: snižují cholesterol a krevní tlak, zlepšují činnost a pružnost arterií a prodlužují život.
9. Může pomáhat regulovat hladinu krevního cukru
Hřebíček je dokonalý pro lidi, kteří mají problém s hladinou cukru v krvi, tedy s cukrovku, protože funguje jako inzulín. Pomáhá vám odplavovat přebytkový cukr, obnovovat rovnováhu a držet cukr na uzdě.
10. Zpomaluje tvorbu krevních sraženin
O eugenolu nacházejícím se v hřebíčku je známo, že zpomaluje tvorbu krevních sraženin. Mějte však na paměti, že může špatně reagovat s léky na ředění krve. Užíváte-li tyto léky, předtím, než do své stravy zařadíte více hřebíčků, je nezbytné poradit se s lékařem.
zdroj info: https://www.vylectese.cz/co-se-stane-s-vasim-telem-kdyz-zacnete-jist-dva-hrebicky-denne/