SOJA PRO A PROTI
Potravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovuobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.
„Sóju by neměly jíst malé děti.“
„Má spoustu fytoestrogenů, což u mužů může způsobovat neplodnost.“
„Sójové boby jsou vyloženě jedovatou potravinou.“
„Evropané mají na sóju alergické reakce, protože na ni nejsme zvyklí.“
„Je špatně stravitelná…“
A to jsou jen některé z mnoha argumentů, které se stále častěji vynořují a boří mýty o tom, že sójové potraviny jsou zdravé. Kde je pravda? Pojďme se nejdřív podívat na to, co sója ve skutečnosti obsahuje.
Sója: pro a proti
- obsahuje kvalitní bílkoviny a tuky
- má celé spektrum vitaminu B a minerálů jako je železo a vápník
- nahradí maso, aniž by poškozovala cévy
- neobsahuje nebezpečný cholesterol
Na druhou stranu ale:
- v podobě sójových bobů je špatně stravitelná
- neměly by ji jíst malé děti do 1 roku věku (kojenci a tedy ani kojící matky)
- existuje tu riziko vzniku alergií
Sója zůstává zdravou potravinou, ale ne pro kojence
Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny, která se dlouhodobě věnuje právě výživě, však říká:
„Jistě, budeme-li se dívat podrobně na každou potravinu a rozebírat ji, najdeme vždycky pro a proti. Teď mám ale pocit, že se v případě sóji trochu jedná o hon na čarodějnice. Sója je zdravá potravina, na tom se nic nemění, člověk ovšem nic nesmí přehánět.“
ZDROJ:
http://www.vitalia.cz/clanky/je-soja-opravdu-tak-zdrava/