UŽ JSTE OCHUTNALI CHLEBOVNÍK? DOKÁŽE NAHRADIT MASO
Zajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.
Chlebovník (Artocarpus heterophyllus) je původem z Indie a patří do čeledi morušovníkovitých – stejně jako například moruše či známé fíky. Toto ovoce je skutečně velmi oblíbené u veganů, kteří jím nahrazují zejména maso, a to díky jeho masité chuti a také vláknům, které připomínají strukturu masa v daných pokrmech.
Zajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.
Chlebovník je výborným zdrojem vlákniny. Rovněž obsahuje velmi vysoký obsah fosforu, vápníku a také draslíku. Chlebovník je velmi oblíbeným nástupcem sóji, a to zejména z toho důvodu, že jej lze konzumovat v jakékoliv formě, což u sóji není možné.
Je jisté, že v našich podmínkách v praxi nebudeme chlebovník porcovat. U nás lze totiž běžně tuto surovinu zakoupit již naporcovanou.
Boloňské špagety z chlebovníku
Špagety s chlebovníkem jsou ideálním receptem, jak tuto surovinu zakomponovat do vaší kuchyně.
Budete potřebovat:
- 2 čerstvá rajčata
- 75 ml vody
- 1 celer
- 200 gramů chlebovníku
- řepkový olej
- hroznovou šťávu
- rozmarýn
- sůl a pepř
- 300 gramů špaget
Postup:
Zeleninu si dobře nakrájejte, to samé udělejte s chlebovníkem. Na pánvi poté rozpalte řepkový olej, na němž orestujete kousky chlebovníku. Dále přidejte kousky celeru a mrkve. Do celé směsi přidejte rajčata a hroznovou šťávu s vodou. Celou směs poté nechte podusit. Omáčku nechte pod pokličkou vařit zhruba 2 hodiny. Na samotný závěr omáčku opepřete a osolte. Výslednou boloňskou omáčku podávejte se špagetami či jinými oblíbenými těstovinami.
zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/7556-poznejte-chlebovnik-dokaze-nahradit-maso