UZENÉ TOFU S KUKUŘICÍ A RÝŽÍ
Znáte tofu? Víte, jak a z čeho se vyrábí? A proč je velmi vhodné do dietního jídelníčku? Nechte se inspirovat!
Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.
Sdílím dobrý recept na tofu s kukuřicí a rýží
Potřebujeme:
1 uzené tofu, 1 cibule, 100ml rajského protlaku, 1 lžíce hl. mouky, 1 lžíce sojové omáčky, 100g mražené kukuřice (či sterilované), olej.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme tofu nakrájené na kostičky, kečup a sojovou omáčku. Přidáme kukuřici (sterilovanou slijeme) a chvíli dusíme (solit nemusíme - tofu i shoyu jsou slané dost). Mouku rozmícháme v troše vody a vmícháme do směsi. Za stálého míchání ještě chvíli povaříme. Podáváme s dlouhozrnnou rýží (pro obohacení lze k porci dodat dušenou zeleninu s pikantním kořením - např. kari).
Dobrou chuť!