VITAMIN B1 - THIAMIN
Thiamin neboli vitamín B1 je bílá nebo bezbarvá krystalická sloučenina Je to ve vodě rozpustný vitamín.Chemicky se thiamin skládá ze substituovaných jader thiazolu a pyrimidinu, které jsou spojené methylenovým můstkem. Je to silně hydrofilní sloučenina.Je esenciální pro většinu živočichů (kromě přežvýkavců), snadno se ničí varem v alkal.prostředí.Dobře se vstřebává v tenkém střevě (aktivním i pasiv.transportem –zlepšuje Alicin -S v česneku), zásoba v těle 25-30mg (z toho asi 50% ve svalech,v srdci, v játrech a mozku) v plazmě je vázaný především na albumín,
Thiamin v potravě -Vitamín B1 je nutnou součástí výživy. V malém množství je přítomen v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bohatým zdrojem jsou luštěniny, neloupané obiloviny, maso(vepřové a vnitřnosti), pivovarské kvasnice, med a ořechy
Doporučená denní dávka –dle Q sachar.ve stravě: 1,2-1,4 mg/den (sportovci 2-4mg/den)
Při velké fyzické námaze a při stresu potřeba vitamínu B1 stoupá. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále přítomen v potravě.Pití kávy a velkého množství čaje snižuje množství vitamínu B1 v těle.
Role thiaminu v organismu: Thiamin je enzymem thiaminfosfotransferasou, který je přítomen v játrech a mozku, přeměněn na aktivní formu vitamínu B1 , thiamindifosfát. Thiamindifosfát je koenzym enzymových reakcí, při kterých je přemisťován aktivovaný aldehydový zbytek –přechod mezi anaerobní glykolýzou na aerobní glykolýzu:
· Oxidativní dekarboxylace α-ketokyselin
o dekarboxylace pyruvátu, α-ketoanalogů leucinu, izoleucinu a valinu, α-ketoglutarové kyseliny
· Transketolázová reakce
Oxidativní dekarboxylace jsou důležité v metabolismu sacharidů, tuků(včetně alkoholu) a aminokyselin, transketolázová reakce probíhá v pentózovém cyklu, ve kterém jsou syntetizovány redukční ekvivalenty NADPH a deoxyribosa a ribosa k syntéze nukleových kyselin.
Vitamín B1 působí příznivě na nervový systém(ovl.jeho fci) a proti únavě. Zvýšený příjem se doporučuje při otravách nikotinem, arsenem nebo olovem. Při větším příjmu alkoholu nutný větší příjem B1 –jinak poruchy nervů a energet.procesů
Projevy nedostatku: dochází k omezení reakcí, které jsou závislé na thiamindifosfátu a k hromadění substrátů těchto reakcí (pyruvát, pentózy…). Únava, nechutenství, závratě, poruchy srdeč.rytmu, nemoc beri-beri. Později se příznaky stupňují, objevují se deprese, podrážděnost a zmatenost jako důsledek neurologických degenerativních změn, degenerace kardiovaskulárního systému a svalů, otoky. U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encelopathie (syndrom) či Korsakovova psychóza. Rizik.sk.: těhotné, kojící, mimi, sarci, dietáři
V našich zeměpisných šířkách je nedostatek vitamínu B1 vzácný. Beri-beri je způsobena dlouhodobou konzumací potravy bohaté na sacharidy ale chudou na thiamin, jako je loupaná rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr tvořící hlavní součást stravy.
Předávkování vitamínem B1 Vitamin B1 je rozpustný ve vodě a je vylučován močí. Předávkování je proto téměř vyloučeno, byly zaznamenány jen ojedinělé alergické reakce sensitivních lidí na ústní podání velkého množství tohoto vitamínu.(i 400x překroč.DDD –nic)
zdroj:wikipedie