VITAMIN B17 - AMYGDALIN
Amygdalin (vitamin B17) je přírodní glykosid vyskytující se např. v mandlích. Jeho jméno pochází z vědeckého rodového jména pro mandloň (Amygdalus). Obsažena je i v dalších rostlinách jako slivoň americká, meruňka obecná, střemcha pozdní.
R.1830 byl zkoumán Justem von Liebig a Friedrichem Wöhlerem. Ernst T. Krebs amygdalin poprvé prezentoval jako vitamín B17 a přisuzoval mu schopnost léčit rakovinu, a studie ukázaly, že v tomto ohledu je amygdalin přínosný, a navíc, technicky vzato, patří mezi vitaminy.
Amygdalin je součástí léku proti rakovině – Laevomandelonitrile (komerční název Laetrile)
Toxicita -Amygdalin beta-glucosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu (laetrile).
Po chemické stránce se jedná o sloučeninu dvou molekul cukrů, jež je označována jako amygdalin. Obsahuje benzaldehyd a kyanid. Význam laetrylu je sporný. Na jedná straně je na seznamu jako jedovatý prvek pro svůj obsah kyanidu a na straně druhé je v USA povolen a distribuován jako lék proti rakovině. Zdroje: je jediným B vitaminem, který se nevyskytuje v pivovarských kvasnicích. Laetryl nalezneme v malém množství v jádrech pecek meruněk, třešní, broskví, švestek a v jádrech jablek. Dávky: nedoporučuje se jeho užívání bez lékařské kontroly vzhledem k jeho vysoké toxicitě.
ZDROJ: WIKIPEDIE
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den,
chcete-li se dozvědět víc určitě mrkněte na:
www.amygdalina.cz
Lukáš - Amygdalin B17