VITAMIN P - FLAVONOIDY
Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.
V souvislosti s působením na lidské zdraví se flavonoidy často zmiňují u vína, víno považováno za výborné pro lidi se kardi-cév. obtížemi. Flavonoidy regenerují a zpevňují cévy.
Příkladem může být látka rutin, známá z přípravku ascorutin, běžně podávaného v nemocnicích. V závislosti na míře cévních obtíží mohou např. člověka s křečovými žílami již po 2 dnech přestat bolet nohy. Rutin nalezneme také v borůvkách
Dalším flavonoidem je např. CITRIN obsažený v blankách dužin citrus. plodů, především ve vnitřní bílé slupce s nahořklou příchutí pod kůrou plodu. Velké množství flavonoidů se nalézá též v plodech ostropestřce marián. Nebo v černém jeřábu. Usušené plody můžeme zakoupit v bylinné lékárně
Některé flavonoidy jsou silnými atioxidanty Mezi nejsilnější patří flavonoidy ostružin, malin, malinoostružin, lékořice, aronie, černého rybízu, granátového jablka, červených grapefruitů, oliv a olivového oleje, červeného vína, kakaa, borůvek a rajčat.
Bioflaflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu. V současné době je známo těchto látek přes 20 000. Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit jako klasické vitamíny. Pro nás jsou spíše přírodním lékem. |
Lze se bez nich obejít, při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha nemocech, a to jak v léčbě, tak při prevenci. K nejznámějším patří rutin, kvercetin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin a další. V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení. Některými autory jsou bioflavonoidy zařazovány do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění tzv. permeability, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy – pružného kolagenu. Vhodnými zdroji jsou v podstatě všechny druhy ovoce a zeleniny. Z obilovin je na bioflavonoidy bohatá pohanka. Obsahuje hlavně rutin.
Nezastupitelné místo mají při léčbě paradentozy společně s vitaminem C, kdy jsou velmi důležité jako ochrana vitaminu C a samostatně působí jako ochrana pružnosti cévní stěny a dále slouží jako antioxydanty. Bioflavonoidy se řadí k nejúčinnějším antioxidantům rostlinné říše a tudíž je využijeme k ochraně buněk před negativními účinky volných radikálů.
Jak již bylo zmíněno, v přírodě doprovází hlavně vitamín C. Zde působí v roli jakéhosi ochránce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou výstižným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší.
Qercerin je vhodný pro diabetiky k ochraně cév a oční rohovky.
Mezi hlavní nepřátele bioflavonoidů patří - teplo a světlo, var, voda, kyslík a kouření Z léků Acylpyrin, některé léky na spaní a antikoncepční tablety. Flavonoidy jsou metabolizovány v játrech, vylučují se močí (jejich metabolity lze prokázat cca za 48 hodin po podání), částečně i žlučí a malé množství vypařováním. Vstřebávají se velmi rychle, hlavně v tenkém střevě již za hodinu je možno je prokázat ve slinách.
Vylučování metabolitů po podání ústy lze v moči pozorovat za cca 48 hodin. Důležitá je i střevní flora - ze střevního traktu býložravců byla izolována řada mikrobů, které štěpí např. bioflavonoid rutin. Při předávkování vitamínem P můžete pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledivny.
ZDROJ: WIKIPEDIE