ZÁKLADEM JE JÍST SKUTEČNÉ POTRAVINY
Strava ze skutečných potravin zpravidla nevyžaduje počítání kalorií a je vhodná pro prevenci i léčbu civilizačních nemocí. Náhrada průmyslových výrobků s přidanými cukry a škroby, bílou moukou, upravenými tuky a aditivy za kvalitní suroviny v léčbě obezity i cukrovky významně pomůže.
A k redukci přebytečných kilogramů a zlepšení celkového zdravotního stavu i laboratorních výsledků může vést již pouhé vyřazení cukru a náhrada bílé mouky za celozrnnou.
Nejzdravější stravou jsou skutečné potraviny – tedy opravdové maso (ne uzeniny), ryby z moře i českého rybníka (ne rybí saláty a předsmažené rybí prsty plné éček), čerstvá zelenina a ovoce (ne džusy a výrobky s ovocnou příchutí), poctivé mléko a mléčné výrobky (ne odtučněné a nízkotučné varianty zahuštěné škrobem), skutečná vejce (ne sójové a jiné náhražky), kvalitní kváskový chléb (ne bílé rohlíky nebo dobarvené housky s látkami zlepšujícími mouku), luštěniny a celá zrna (ne „polystyrenové” křehké plátky a jiné pufované výrobky), kvalitní průmyslově neupravené tuky a oleje (ne rafinované oleje, ztužené rostlinné tuky a margaríny).
Pokud je pro vás obtížné udržet množství jídla (jakkoliv kvalitního) pod kontrolou, může být účinnější taková úprava stravy, která sníží jeden z hlavních zdrojů energie – sacharidy nebo tuky.
K tomu pak stačí dodržovat pravidlo, že jíst se má pouze, když je hlad a mezi jídly už nic neujídat. Hlídání kalorií pak rovněž není třeba. (Děkujeme Margit :-)
Zdroj.
http://www.cukrpodkontrolou.cz/prevence