ZELENINA Z MARKETU NENÍ K JÍDLU
Česnek z Číny, cibule z Austrálie, rajčata ze Španělska, jablka z Nového Zélandu, máslo z Polska, drůbeží maso z Brazílie nebo vajíčka z USA. To je realita dneška. Prý máme jíst zeleninu, je zdravá. Opravdu?
Možná mám smůlu, protože vím, jak má zelenina chutnat. babička s dědou měly pár akrů půdy na Nechranicích. Zde pěstovali pro rodinu od rajčat přes okurky až po brambory všechno. Přesně vím, jak má vonět čerstvě utržené rajče, jak má chutnat.
Většina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje.
Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě, protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť. Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu, vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po sepnutí senzoru.
Pěstovány jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy, které se nekazí a mohou se sklízet dříve, než dozrají. Tak, aby přežily transport na pulty obchodů a stále vypadaly jako čerstvě utržené. Prostě k nakousnutí. A krom chuti také bez vitamínů, protože ty zabilo kontrolované dozrávání a cesta. Pokud chcete vitamíny a trochu té chuti, v podstatě se Vám vyplatí kupovat zeleninu mraženou, protože ta byla zpracovaná uzrálá, v místě a šokově.
Španělé se způsobem výroby netají, tyto informace Vám ochotně zdělí, mluví o svých postupech na internetu a jsou na své dílo hrdí. A na chuti a zápachu prý intenzivně pracují celá výzkumná oddělení. Bojují dnes zejména s konkurencí v severní Africe, která s každým rokem roste, je plná pesticidů, ale za lepší cenu.
Cena je to, co rozhoduje!
Dokud budou lidé vybírat podle ceny, supermarkety ji vždy zajistí. Co na tom, že zelenina nebude z polabí a pocestuje přes půl světa. Co na tom, že se to nedá pozřít. Jen když to dobře vypadá a moc nestojí. Co na tom, že zemědělství u nás je mrtvé, jen o tom možná ještě neví…
Farmářské trhy jsou šancí, ale ne spásou.
Nabízejí zemědělcům prodávat své výpěstky za adekvátní cenu bez navyšování obchodníky. Praxe ale ukázala, že zemědělec v sezóně musí makat a ne stát každý víkend u stánku. A ne všechen zaručeně český česnek nebyl z Číny.
ZDROJ info:
http://pravdu.cz/zdrava-vyziva/proc-neni-zelenina-ze-supermakretu-k-jidlu