Jdi na obsah Jdi na menu

Archiv

ANÉMIE A ÚNAVA U ONKOLOGICKÝCH PACIENTŮ

28. 4. 2014

Až 76% pacientů s nádorovým onemocněním pociťuje únavu jako symptom, který výrazně snižuje kvalitu jejich života. Svůj stav popisují jako pocit vyčerpání a ztráty energie, neovlivnitelný odpočinkem a relaxací.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OPERACE KDEKOLI V EU? ANO!

28. 4. 2014

Od dubna 2014 máte právo podstoupit  lékařský zákrok resp. operaci kdekoli v EU, a to i bez souhlasu vaší zdravotní pojišťovny.Pojištěnci mohou čerpat péči v jakémkoliv zdravotnickém zařízení, ať už zcela soukromém, či smluvním, kdekoliv v EU. Za péči na místě zaplatí v hotovosti a následně požádají svou zdravotní pojišťovnu o náhradu nákladů. Pojišťovna uhradí částku, kterou by vynaložila za stejnou péči v ČR, nejvýše však tolik, kolik pojištěnec skutečně zaplatil. Podmínkou je, že se jednalo o péči v ČR hrazenou a že byly splněny případné podmínky stanovené pro čerpání takové péče, jako je doporučení ošetřujícího lékaře před operací,“ 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: DOBA JEDOVÁ | Komentářů: 0

FATÁLNÍ NÁSLEDKY UŽÍVÁNÍ LÉKŮ

28. 4. 2014

 Odhaduje se, že u pacientů, kteří užívají dva léky, se riziko nežádoucích účinků léků (NUL) zvyšuje na 13 %‚ při čtyřech lécích na 38 % a při sedmi a více lécích na 82 %. A kolik léků užívají vaši rodiče či prarodiče?  V Norsku provedli studii, která měla objasnit hlavní příčiny NUL v běžné nemocnici. S tímto cílem byla analyzována dokumentace 732 pacientů, hospitalizovaných během posledních dvou let na interním oddělení okresní nemocnice. Našli celkem 133 (18 %) případů úmrtí pacienta souvisejících s medikací, tedy díky užívání léků.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: DOBA JEDOVÁ | Komentářů: 0

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky