Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

 

Příspěvky

MARGARÍN NEBO MÁSLO?

1. 1. 2012

butter-1920670_960_720.pngUrčitě mockrát jste slyšeli, že margarín je zdravější a méně kalorický než máslo. Obojí je nesprávné. Sto gramů margarínu obsahuje přibližně stejně kalorií jako máslo. A provedené studie neprokázaly, že margarín významně ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Ani že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinné tuky, mají riziko srdečního infarktu nižší, naopak v některých případech jsou k infarktu náchylnější. Vymažte ze své hlavy, že máslo je zdraví nebezpečné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ

3. 12. 2011

Šalvěj vysušuje tělo, proto se z jejích listů připravuje čaj proti nočnímu pocení, překrvení sliznic a k zastavení laktace. Uklidňuje nervy a pozitivně ovlivňuje průběh menstruace. Působí adstringentně, proto nalézá uplatnění při léčbě průjmových onemocnění. Užívá se jako kloktadlo při bolení v krku, šalvějovou plackou se ošetřují hmyzí bodnutí a drobné ranky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAMYŠLENÍ NAD LÉČBOU

1. 12. 2011

Každá metoda navracení zdraví má svůj systém, používá specifický souhrn poznatků, postupů a doporučení. Daný systém vychází z určitého stupně poznání zákonů Stvoření, uplatňuje jisté priority, rozděluje aktivitu nutnou pro vyléčení zčásti na nemocného a zčásti na toho, kdo mu při hledání zdraví pomáhá (tento podíl bývá u jednotlivých terapií velmi rozdílný).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BÍLÉ NEBO TMAVÉ PEČIVO?

1. 12. 2011

bread-399286_1920.jpgNezaměňujte cereální (obilné) celozrnné tmavé pečivo s běžnými pekařskými výrobky tmavé barvy - ve skutečnosti se jedná o bílé pečivo dobarvené karamelem. Celozrnné produkty mají také ve srovnání s bílým pečivem mnohem nižší glykemický index (nezpůsobují výkyvy hladiny krevního cukru a déle se tráví). Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř stejná. Výživová hodnota je ale vyšší u pečiva celozrnného.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

COLOSTRUM neboli MLEZIVO

3. 11. 2011

Zima i jaro, to jsou období, kdy zvláště snadno dochází k nachlazení a snížení odolnosti. Výživový doplněk COLOSTRUM obsahuje velké množství imunoglobulinů, což jsou proteiny na bázi protilátek. Jejich úloha v mlezivu je v zásadě taková, že udržují odpovídající rovnováhu celého imunitního systému člověka a chrání jej proti virům, bakteriím, chroboplodným houbám a kvasinkám.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

VITAMIN BT - KARNITIN

1. 11. 2011

Karnitin je látka, která se vyskytuje ve dvou optických izomerech: D-karnitin a L-karnitin. Blíže nespecifikovaným označením karnitin se zpravidla míní L-antipod, který se v poslední době hojně používá jako potravinový doplněk (při hubnutí, sportování či v rámci prevence). D-antipod nemá v lidském těle žádnou fyziologickou funkci, ve velkých dávkách však inhibuje účinek L-karnitinu a působí proto toxicky. Přírodním izomerem je pouze L-karnitin

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MEDICÍNA BUDOUCNOSTI -ETIKOTERAPIE

1. 11. 2011

Etikoterapie je příležitost pro ty, kteří už v sobě cítí potřebu hluboké přeměny celé své bytosti. Cílem etikoterapie není nic menšího než uvedení duše i těla do souladu s duchovními zákony. Bez toho se snaha o skutečné zdraví v novém tisíciletí totiž neobejde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TEST KEČUPŮ DOPADL KATASTROFÁLNĚ

1. 11. 2011

kecup-tomatoes-1448361_960_720.jpgČasopis dTest provedl test 22 kečupů nabízených v tuzemských obchodech a výsledek skončil žalostně. Ve všech testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B17 - AMYGDALIN

1. 10. 2011

R.1830 byl zkoumán Justem von Liebig a Friedrichem Wöhlerem. Ernst T. Krebs amygdalin poprvé prezentoval jako vitamín B17 a přisuzoval mu schopnost léčit rakovinu, a studie ukázaly, že v tomto ohledu je amygdalin přínosný, a navíc, technicky vzato, patří mezi vitaminy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

LÉČENÍ MORÁLNÍMI SILAMI

1. 10. 2011

Nejdůležitější silou v životě je LÁSKA. Je samotnou podstatou života ve vesmíru. Když odněkud LÁSKA odejde, TO, co tam dosud žilo v radosti, začne odumírat. Už to není ONO. Chybí radost, naplnění, štěstí. Kde je LÁSKA, tam je život. Kde LÁSKA není, tam je …

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

3. 9. 2011

V přírodním léčitelství byl vždy významnou bylinkou. Výtažky z měsíčku najdeme také ve spoustě léků používaných klasickou medicínou. Není divu.. chrání a léčí naše tělo a je to a ten pravý strážce pro zdravou kůži..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B15 -KYS.PANGAMOVÁ

1. 9. 2011

Je relativně nedávno objevený vitamín, rozpustný ve vodě, citlivý ke světlu. Není tolik znám i když je konáno mnoho výzkumů na jeho poznání a stále nabývá na popularitě. Z hlediska jeho struktury a účinků se nejedná o vitamín v pravém slova smyslu. Zda se jedná o vitamin nebylo prokázáno, zato však bylo prokázáno, že má adaptogenní účinky při stresu, lipotropní účinek, stimulační účinek na kyslíkový metabolismus v tkáních a detoxikační efekt.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HLEDÁNÍ PODSTATY NEMOCÍ

1. 9. 2011

Současná medicína se tvrdošíjně rozvíjí v duchu materialistického světonázoru. Důraz klade na doslova rozpitvání člověka na jednotlivé buňky a atomy hmotného těla. Přesto skutečnou podstatu onemocnění nenalézá, a touto cestou ani nemůže. Vždyť ani léky ani operacemi nebývá nemoc skutečně odstraněna. Její příčina zůstává totiž neoslovena a nemocný i po průchodu kolosem zdravotnictví není často vůbec zdravý a mocný.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÁ SÍLA SMRKU

3. 8. 2011

V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Pryskyřice se nanáší na kůži, čímž podporuje prokrvení.

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B14 - RŮSTOVÝ FAKTOR

1. 8. 2011

Vitamín B14 nebyla jasně izolován na konkrétní chemické látky.  To bylo získané z kvasinek, masa, obilí, luštěniny a vejce.  Jeho nedostatek způsobuje druh chudokrevnosti. Mohlo by mít podobný úč. jako vitamínu B10 a B11.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JE TO ETIKOTERAPIE?

1. 8. 2011

Etikoterapie - tedy léčba mravností - vychází z toho, že existují negativní (nemravné) pocity jako závist, nenávist, křivda, zloba, lítost, strach nebo trápení se za jiné. Jestliže některý z těchto pocitů lidé "pustí do svého nitra", nesou si za to sami zodpovědnost resp. zospovědnost za svou nemoc jež z těchto pocitů vznikla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ECHINACEA - PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM

3. 7. 2011

Echinacea (třepatka nachová) je léčivka pocházející původně ze severní Ameriky. Byla používána původním obyvatelstvem na rozličná onemocnění, jedovatá pokousání a zevní rány. Aktivuje bílé krvinky, které pohlcují původce infekce v lidském organismu a produkují protilátky. Je účinná nejen v boji proti bakteriím, ale i proti virům.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B13 - KYS.LIPOOVÁ

1. 7. 2011

Vitamin B13 je  významný antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. Je to rovněž růstový faktor bakterií a prvoků.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ETIKOTERAPIE -VÝCHOVA KE ZDRAVÍ

1. 7. 2011

ETIKOTERAPIE jejíž zakladatel, český lékař Ctibor Bezděk, už v roce 1931 formuloval troufalou myšlenku o tom, že v hloubce příčin nemocí a běd člověka jako jedince i celé společnosti je jedna lidská vlastnost a tou je sobectví – mravná vada.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B12 - KYANOKOBALTAMIN

1. 6. 2011

Vitamin B12 je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, podílí se na syntéze DNA a ATP a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému.(přenášení metyl sk.) význam při syntéze vlastních aminokyselin.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK UZDRAVIT DUŠI?

1. 6. 2011

Bolavá nespokojenost v duši – skrývaná zloba, lítost, rezignace. Duše bolí – už to nedokáže snášet, ztrácí moc nad řízením svého života ve hmotě. Nedokázala v sobě objevit a uplatnit tu mocnou sílu ženství – ten rovnocenný protipól mužství. Už není mocná – je ne-mocná.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B11 - CHOLIN

1. 5. 2011

Cholin patří mezi vitaminy skupiny B. Je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který patří mezi základní neurotransmitery. Takto jsou nazývány látky přenášející vzruchy mezi našimi nervovými buňkami. Nedostatek právě tohoto přenašeče je spojován s některými nemocemi, například se vznikem Alzheimerovy choroby a jiných psychiatrických onemocnění provázených poruchami paměti, jak krátkodobé, tak i dlouhodobé. Právě z tohoto důvodu může příjem cholinu v potravě či v doplňcích stravy zvýšit hladinu acetylcholinu a tím i zlepšit paměť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEMOC JAKO PROSTŘEDEK K ZAMYŠLENÍ

1. 5. 2011

Nemoc jako taková je disharmonií ve vědomí lidí, vystoupením z přirozeného řádu, poruchou celého člověka a nejen jeho těla. Je zároveň i výzvou, abychom se zamysleli nad svým životem, otočili směr myšlení a znovu nastolili Řád. Nemoci a také nehody jsou výzvou, abychom pochopili své problémy jako úkoly a řešili je.. Andy

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SVĚTOVÝ TEST JEDŮ ODHALIL NEJVÍCE FTALÁTŮ V ČESKÉ LOŽNICI

1. 5. 2011

indoor-2650995_960_720.jpgLožnice po celém světě jsou plná nebezpečných chemikálií, které se ukrývají třeba v prachu pod postelí. Výjimkou není ani Česko.

Ve vzorku z jedné plzeňské ložnice objevila laboratoř vůbec největší množství nebezpečných ftalátů, které například ohrožují funkci jater a ledvin, negativně působí na hormonální systém nebo mohou způsobovat neplodnost.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DETOXIKACE ORGANIZMU

3. 4. 2011

Do povědomí lidí se stále více dostává výraz  DETOXIKACE – vnitřní očista organizmu. Dávní mudrci, jogíni i tibetští mniši věděli, že chceme-li si zachovat zdraví, musíme udržovat vnitřek organismu v čistotě. Současná doba přináší stresy a nedostatek klidu na pestrou a vyváženou stravu. Tyto nedostatky často řešíme rychlým občerstvením, různými léky, požíváním alkoholu, kouřením i drogami. Do organismu se dostávají toxiny, které se přirozeně nevyloučí, ale naopak se ukládají. Postupným hromaděním toxinů dochází k zprvu nenápadným projevům nestability organismu, ale časem může dojít i k vážným zdravotním potížím.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B10 - PABA

1. 4. 2011

PABA je esenciální živinou pro některé bakterie a někdy se označuje jako Vitamin Bx U člověka PABA běžně vzniká činností bakterií E. coli ve střevě a proto není její příjem v potravě obvykle není zásadní pro lidské zdraví. PABA proto není oficiálně klasifikována jako vitamin. Je meziproduktem pro bakteriální syntézu kyseliny listové (vitaminu B9). Člověk není schopen si sám syntetizovat kyselinu listovou z PABA, v jeho těle tento proces zajišťuje E. coli[  PABA se někdy prodává jako esenciální živina pro použití v případech, kdy normální syntéza střevními bakteriemi není dostatečná.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČENÍ VLASTNÍ MRAVNOSTÍ

1. 4. 2011

Lékaři předepisují léky, o kterých toho ví málo, na nemoci, o kterých ví ještě méně, lidem, o kterých neví vůbec nic“ Voltaire

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN B9 -FOLÁT (KYS.LISTOVÁ)

1. 3. 2011

Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplex. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Částečně ji produkuje střevní mikroflora.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CESTA KE ZDRAVÍ SKRZ OVLÁDÁNÍ MYSLI

1. 3. 2011

Můžete si vybrat, mít strach - nebo důvěru ke svému tělu. Když se obáváte o své zdraví, pak si sami vše vytváříteVaše tělo vždy následuje představu, kterou ji krmíte. Jestliže investujete do strachu, že můžete něco chytit nebo, že ve Vás "hlodá" to či ono, nebo cokoliv čeho se chcete bát, je pravděpodobné, že i když to dosud ve Vás "nehlodá", začnete to velice brzy vytvářet. Jestliže jste přesvědčeni, že jste zdraví, pak také jste!! Je to docela jednoduché. Připomínáme Vám, že Vaše síla končí tam, kde začíná Váš strach!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BIORYTMUS -NAŠE VNITŘNÍ HODINY

3. 2. 2011

Vnitřní hodiny, které fungují bez naší vůle, vycházejí ze 24hodinového rytmu. Měli bychom je respektovat, protože řídí náš organismus. Samozřejmě že je možné biologické hodiny ignorovat, ale dříve či později se nám to vymstí na zdraví: zaprotestovat můžou srdce, cévy, trávení, duši pak třeba ovládne deprese či nějaká neuróza.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0