Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

 

Příspěvky

ORIENTÁLNÍ TANEC

1. 5. 2014

Orientální tanec je charakteristický klidnými, plynulými a především smyslnými pohyby, které jsou střídány rytmickým potřásáním boků a paží. Objevují se v něm prvky španělského, indického i perského tance s několika základními figurami plynule na sebe navazujícími, které tvoří taneční celek. Záleží však především na temperamentu ženy, na její náladě, na tom, co chce tancem vyjádřit. Taneční kombinace záleží proto jen na její fantazii. 

 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POZVÁNKA NA PROTINÁDOROVOU PREVENTIVNÍ PROHLÍDKU

30. 4. 2014

Problémem rakoviny často bývá, že ve fázy, kdy by se dala léčit, obvykle člověk nemívá žádné zdravotní potíže resp. příznaky.Pokud se pacient dostává k lékaři s konkrétními symptomy, často bývá  rakovina již ve fázy méně úspěšné léčby.. Pozvánku na vyšetření rakoviny prsu dostávají ženy od 45 do 70 let a rakoviny děložního hrdla od 25 do 70 let a na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy od 50 do 70 let.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ANÉMIE A ÚNAVA U ONKOLOGICKÝCH PACIENTŮ

28. 4. 2014

Až 76% pacientů s nádorovým onemocněním pociťuje únavu jako symptom, který výrazně snižuje kvalitu jejich života. Svůj stav popisují jako pocit vyčerpání a ztráty energie, neovlivnitelný odpočinkem a relaxací.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAKOVINA JE JAKO VZKAZ: ZMĚŇ SE A NEBO ZEMŘI!

27. 4. 2014

message-in-a-bottle-3437294_960_720.jpgANEB JAK INDIVIDUÁLNĚ ZACHÁZET S OBÁVANOU NEMOCÍ, KTERÁ VŮBEC NEMUSÍ BÝT FATÁLNÍ. Jediné, co k tomu všemu můžu dodat, je: přírodní medicína funguje. Přečtěte si všechno, co můžete a naslouchejte vlastnímu instinktu a moudrosti. Nenechte se zmanipulovat obchodníky se strachem – protože jestli to uděláte, bude vás to stát vaše zdraví, život, jeho kvalitu – a úspory vaší rodiny.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SOUBOJ MÁSLA A MARGARÍNU VYHRÁLO MÁSLO

1. 4. 2014

breakfast-1242529_960_720.jpgByl to vytrvalý souboj, na jehož konci měly být obchody plné margarínů. A tradiční máslo by mělo místo už jen v knihách o minulých nezdravých dobách. Jenže taktika Unileveru se nepovedla a nyní soupeření končí přesně naopak.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ MANDLOVÉ MLÉKO

1. 4. 2014

glass-1587258_960_720.jpgMandlové mléko je velmi snadná záležitost. Potřebujete k jeho výrobě jen natural neloupané a nepražené mandle, vodu a mixér. To zní dobře, nemyslíte?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SE NESTAT PACIENTEM?

1. 4. 2014

 MÁTE ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? A CO VÁM ŘÍKÁ PSYCHOSOMATIKA? Krásná přednáška mého oblíbeného Dr.Hnízdila, na 40.minutě se fakt "pobavíte".. psychosomatika je to o čem mluvím i píšu už věčnost, neustále dokola, dokola a dokolečka :-)

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FITNESS DORTÍK

1. 4. 2014

 christmas-cookies-266433_960_720.jpgMám pro vás recept na VÝBORNÝ VEGANSKÝ FITNESS DORTÍK.. DOPORUČUJI.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OSTEOPATIE V CIZINĚ SOUČÁST ZDRAVOTNICTVÍ, U NÁS ŠARLATÁNSTVÍ

1. 4. 2014

 Ve Spojených státech, Velké Británii a německy mluvících zemí EU mají osteopati stejný status jako lékaři. A osteopatická terapie tam bývá alespoň částečně hrazená ze zdravotního pojištění. U nás o této manuální metodě připomínající jemnou masáž slyšel málokdo, případně bývá považována za nedůvěryhodné šarlatánství. Přitom je vědecky doloženo, že osteopatie výrazně pomáhá při bolestech v dolní části zad. A podle jejích zastánců zabírá i na řadu dalších neduhů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ANALGETIKA - ANTIPYRETIKA

1. 4. 2014

Analgetika–antipyretika jsou léky, které tlumí bolest a zároveň snižují zvýšenou tělesnou teplotu (horečku). Často se využívají i k tlumení slabších bolestí, jako např. bolesti hlavy a bolesti kloubů.Horečka (tělesná teplota zvýšená nad 38 °C) je příznak často doprovázející nachlazení nebo infekční onemocnění. Horečka je však přirozená reakce organismu na infekci, proto se nedoporučuje její bezhlavé snižování. Vyležet nachlazení a chřipku je tim nejlepšim lékem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 2

B-KOMPLEX KAPKY PRO DĚTI

16. 3. 2014

B-Komplex Generica kapky, 30 ml. První a jediný B-komplex ve formě kapek, určený pro děti od 3 let. B-komplex Generica kapky obsahují všech 8 esenciálních vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové a vitamínu B12. Dá se volně koupit zhruba za 90Kč.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ROBI NA SMETANĚ SE ZELENINOU

1. 3. 2014

soybean-1483811_960_720.jpgRostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty! 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OBČAS SI UDĚLEJTE PŮST

1. 3. 2014

juice-94945_960_720.jpgSlovo půst znamená německy fasten. Je odvozeno od gótského slova fastan - zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HYPOCHONDRIE

1. 3. 2014

 Hypochondrie je charakterizována úzkostným sebepozorováním a strachem z nemoci. A to i navzdory, že je pacient opakováně ujišťován ošetřujícím lékařem o výborném fyzickém zdravotním stavu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JE TO OSTEOPATIE

1. 3. 2014

Kostra je klíčem k tělesné zdatnosti.Nejrozsáhlejším systémem lidského těla je soubor kostí, kloubů, svalů a vazů. Je to soubor, který nám umožňuje chodit, běhal řídit auto, mluvit, psát, stavět, sportovat zkrátka veškerou tělesnou činnost. Osteopatie, jedna z nejrozšířenějších doplňkových forem medicíny, se snaží diagnostikovat a léčit mechanické poruchy této soustavy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAHŘÍVACÍ ČAJ NA NACHLAZENÍ

15. 2. 2014

teacup-2792745_960_720.jpgChřipkové období ještě stále trvá a tak se ZAHŘÍVACÍ NÁPOJ může hodit. Existuje mnoho receptů na tyto čaje,  ale kombinace s jablky mi přišla chuťově velice příjemná a jelikož výsledkem je nejen horký nápoj, ale i pikantní uvařená jablka, zvu vás k vyzkoušení.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JÍST, KDYŽ JSTE NASTYDLÍ?

8. 2. 2014

young-woman-2239269_960_720.jpgCítíte, že na vás něco leze? Zabojujte s nemocí pomocí dobrého jídla, které je plné ZDRAVÝCH TUKŮ, BÍLKOVIN A VITAMÍNŮ S MINERÁLY. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PSYCHONEUROIMUNOLOGIE

1. 2. 2014

 Od r.1974, kdy Robert Ader zjistil, že reakci imunitního systému lze napodmiňovat podobně jako reakci CNS, rozvinul se nový obor psychoneuroimunologie. Psychoneuroimunologie (nauka o interakcích mysli a těla) se zabývá vztahem mezi emocemi (psýchou), neurologickým systémem (mozkem a nervovou soustavou) a imunitním systémem. Vědci si Již uvědomili, že mysl hraje v symptomech i v léčbě nemocí důležitou roli.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TERAPIE OBEZITY

1. 2. 2014

Obezita je chronické onemocnění charakterizované zmnožením (hypertrofií a hyperplazií) tukové tkáně v důsledku pozitivní energetické bilance.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BRADAVICE

1. 2. 2014

Bradavice je nezhoubný kožní novotvar, způsobený virovou infekcí. Dermatologové se často setkávají s mylnou interpretací ze strany pacientů. Bradavicemi jsou pak často nazývány růžky kožní, stařecké bradavice nebo různá mateřská znaménka. Tyto útvary však nejsou virového původu a jejich léčba nebo odstranění jsou často založena na jiném principu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PAŽITKA

1. 2. 2014

food-3035389_960_720.jpgVyužívá se nejen jako koření,ale také jako léčivá bylina. Konzumace, zejména čerstvě natrhané pažitky přispívá k lepšímu zdraví, obsahuje vápník, draslík, železo a vitamín C. Další důležitou složkou je karoten a éterické oleje. Podporuje zažívání a chuť k jídlu, dokonce i snižuje krevní tlak. Má blahodárné účinky na ledviny.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO LÉČÍ OSTEOPATIE

1. 2. 2014

 Stalo se vám, že jste si stěžovali na bolesti páteře, šíje, stažené svalstvo, že vás "seklo" v páteři, dostali jste průvan, ofouklo vám klouby nebo jste měli celkově ztížený pohyb? Zamýšleli jste se už někdy nad tím, co to všechno vlastně znamená a co způsobuje bolest? Co se skutečně skrývá za našimi potížemi? Ne, nebudou to pouze přibývající léta ..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SLUNEČNICOVÝ NEBO ŘEPKOVÝ OLEJ?

1. 2. 2014

olive-oil-507129_960_720.jpgCelá léta jste utráceli za drahé slunečnicové a olivové oleje a utěšovali se, že to děláte pro své zdraví? Byla to chyba! Podle nejnovějších vědeckých výzkumů a závěrů odborníků na výživu se novým králem olejů stává ten nejlevnější a u nás nejdostupnější - řepkový olej!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 8

RECEPT NA DOMÁCÍ LOUPÁČKY

26. 1. 2014

lopak.jpg Další milovaná věc z dětství je loupák - sladký rohlík posypaný mákem, který se dal oloupat z tmavé kůrky a nejlepší byl s máslem a marmeládou! Dnes je celkem problém dobrý loupák sehnat, většina kupovaných jsou vyhnané zřejmě kypřícím práškem, místo pořádného nezdravého sádla používají pekaři rostlinný tuk a prostě to celkově není ono. Tyhle domácí jsou opravdu dobré a poctivé!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAPEČENÁ RAJČÁTKA V LISTOVÉM TĚSTĚ

25. 1. 2014

rajcata-se-syrem-v-testicku.jpg

 Kupuji si 2 listová těsta, na jedno rozložím pokrájená rajčátka, jemně osolím je, případně lze i okořenit čím máte ráda -bazalka, česnek atd.,následně posypu strouhaným sýrem, může být eidam a nebo je výborná i Niva. Celé to překryji druhým plátem listového těsta a pak už si to jen vykrajuji sklenicím aby vznikly něco jako malé "koblížky".Lze potřít povrch vajíčkem. Dám do trouby na pečící papír a nechám na zhruba 20 min. zapéct (závisí na typu trouby) při zhruba 180 stupních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVÉ DOMÁCÍ CUKROVÍ

19. 1. 2014

christmas-cookies-2975570_960_720.jpgZrovna jsme si přes vánoce na návštěvách říkali, jestli někdy jíst s dětmi sladkosti, tak raději ty domácí, než nějaké marketové šunty..my sladkosti vůbec nekupujeme (to ale neznamená, že je nejíme.). Jíme totiž už roky jen to, co si doma (s láskou) připravíme (včetně domácího čokoládového fondué -tedy z čokolády obsahující min.50% kakaa) 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PSYCHOSOMATICKÁ PÉČE

1. 1. 2014

„Když oči nepláčou, zapláčou jiné orgány.Lékařská věda dosáhla takového pokroku, že nikdo na světě už není zdravý. „Cokoliv pohne duší, pohne i tělem.“

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVÉ VAŘENÍ

1. 1. 2014

soup-1006694_960_720.jpgZdravé vaření začíná výběrem surovin, ale určitě tím nekončí, protože způsobem přípravy jídla můžeme o mnohé dobré živiny přijít a nebo je co nejvíce zachovat. Mám pro vás rady a tipy jak si uvařit šetrně a zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BYLINKOVÉ MÁSLO

1. 1. 2014

butter-1957621_960_720.jpgDoma vyrobené bylinkové máslo má tu výhodu, že si ho můžeme namíchat podle vlastní chuti a potřeby. Nabízí se nám spousta bylinek a koření jako vhodných přísad

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAROB ALIAS SVATOJANSKÝ CHLÉB

1. 1. 2014

karob.jpgKarobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník, fosfor, železo, nikl, a vitamíny A, B, D. O proti kakaovému prášku je až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0