Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

 

Příspěvky

STUDENÁ SPRCHA JE ÚČINNÁ TERAPIE

3. 2. 2021

man-979980_960_720.jpgV dnešním článku si řekneme několik zajímavých faktů o tom, jak může tak obyčejná věc, jako ranní studená sprcha, změnit Váš život k lepšímu. Upevní Vaše zdraví. Sníží deprese a dokonce můžete vypadat i lépe. A i když Vám předložíme jasná fakta jako důkaz, že studená sprcha je nejrychlejší cestou jak mít lepší život, předpokládám, že více než 70 % z Vás se o to ani nepokusí.Ti ostatní zkusí ledovou sprchu možná na pár dní, ale nevytrvá.
A pokud se najde alespoň 10% z Vás, kteří budou ledovou sprchu aplikovat déle než 1 měsíc, bude to opravdu velký úspěch.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KEFÍROVÁ TIBETSKÁ HOUBA - JAK NA TO?

28. 1. 2021

2021-01-29-a.jpg
Tibetský kefír je unikátní fermentovaný nápoj z mléka, který je jeden z nejbohatších probiotických potravin na světě.
Tenhle doma udělaný kefír z Tibetské kefírové houbičky vám dodá až 30 různých probiotických kmenů, vitamin B12, K2, D, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu listovou a další prospěšné látky.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JÍST PŘI ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

22. 1. 2021

stitna-rlaza.jpgŠtítná žláza je vedle jater naše největší endokrinní žláza. Je to žláza regulující temperament člověka, který odpovídá jeho zděděným vlastnostem, jeho povaze, jeho charakteru; jeho náladě, jeho osobnosti a jeho negativnímu zaměření.

Štítná žláza patří k nejdůležitějším orgánům v těle, podílí se na různých funkcích organismu. Jejím úkolem je shromažďovat jód z krve, aby mohla produkovat hormony regulující spotřebu energie ve všech buňkách a orgánech. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STARÉ DOBRÉ RADY NA HOJENÍ ODŘENIN

20. 1. 2021

injury-199025_1920.jpgZase jsem si nedávno připomněla jednu zásadní moudrost našich babiček. Měla jsem na ruce několik drobných čerstvých oděrek způsobený drápy výra. A jak jsem si s nimi poradila další den, když přišla imunitní reakce těla se dozvíte v článku níže. Aneb tenhle mimořádný zážitek mi připomněl staré moudrosti zapadlé v hloubi mého podvědomí, které opravdu fungují.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ROZDÍL MEZI CELOZRNNÝM A VÍCEZRNNÝM PEČIVEM

17. 1. 2021

bread-399286_1920.jpgAsi už to také znáte. V supermarketu nám nabízejí nejrůznější pečivo. Často nás lákají na to, že je to speciální cereální produkt (co to vlastně znamená se dozvíte na konci článku), také nám nabízejí vícezrnné pečivo a pokud chceme někde koupit celozrnnou housku, tak to abychom si na to vzali lupu, než ji někde najdeme, co? A tak sdílím detailnější info týkající se právě nabídky pečiva.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEBEZPEČÍ ČÍHAJÍCÍ V SYROVÉM MASU

16. 1. 2021

syrove-maso-minced-meat-2309860_960_720.jpgJestli to máte stejně jako já, tak máte rádi syrové maso. Takový domácí tatarák je pro mne opravdová lahůdky. Bohužel při každé konzumaci takového masa se vystavujeme obrovskému nebezpečí velmi bolestivého onemocnění. No, kdo by chtěl mít v těle zapouzdřeného svalovce?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LYSIN - VÝZNAMNÝ BOJOVNÍK PROTI VIRŮM

11. 1. 2021

virus-1812092_1920.jpgLysin je esenciální aminokyselina, která slouží jako stavební blok mnoha bílkovin, které hrají důležitou úlohu při budování imunity proti nemocem, trávení a pro funkci mnoha proteinů v těle. Zvyšuje také vstřebávání vápníku, vytváří svalové bílkoviny a produkuje hormony, enzymy a protilátky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MYSLEME NA NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ V NAŠEM BŘÍŠKU

10. 1. 2021

belly-3186730_1920--1-.jpgJeden z největších zdravotních omylů pochází z nedostatku uvědomění si souvislostí o tom, kdo vlastně jsme.. Naše tělo se skládá z našich buněk a asi bilionu (ano opravdu tolik) mikrobů. Takže 90% buněk našeho fyzického "JÁ", s kterým si běháme po světě, ve skutečnosti nejsou buňky lidské.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ CHILI OLEJ NA ZÁNĚTY KLOUBŮ

24. 12. 2020

pexels-pixabay-39390.jpgJe to tak, domácí chilli olej má silné protizánětlivé vlastnosti a můžete ho použít ke zmírnění mnoha zdravotních problémů, jako je radikulitida (skřípnutý nerv v oblasti páteře), myositida (zánětlivé onemocnění svalů), neuralgie (bolest nervů), revmatismus či bolesti kloubů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VYZNÁTE SE V OZNAČOVÁNÍ VAJEC?

17. 12. 2020

vejce.pngJak se orientovat ve značení vajec? Důležité je vědět, že hlavní jsou údaje na skořápce (mohou se totiž lišit od údajů na balení). Najdeme zde informace o způsobu chovu nosnic, zemi původu vajíček ale také konkrétního chovatele. Detaily jsem pro vás připravila v článku níže:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŘEŘICHA ČISTÍ CÉVY A MÁ PROTIRAKOVINNÉ ÚČINKY

24. 11. 2020

bloom-1239265_1920.jpgVěděli jste, že tato extra zdravá bylinka obsahuje více železa než špenát a více vitamínu C než citron či pomeranč? Kromě toho je plná dalších prospěšných látek a má téměř nekončící seznam pozitivních a léčivých účinků na náš organismus. Dokonce ji některé studie označily jako nejzdravější bylinku na světě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UDĚLEJTE SI ČAJ ZE SLUPKY OD BANÁNU

4. 11. 2020

slupka-banana-peel-3404376_960_720.jpgBanán je skvělé ovoce, ideálním zdrojem draslíku. Když jej konzumujete, odstraníte slupku a tu poté vyhodíte. Víte však, že slupka má spoustu přínosů pro lidské tělo? Také ona obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které můžete ještě dále využívat. Můžete si udělat z banánové slupky čaj!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OTEC VŠECH ANTIOXIDANTŮ -GLUTATHION

27. 10. 2020

glutathion-food-3265663_960_720.jpgGlutathion patří k nejsilnějším antioxidantům, protože má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů. Jde o náramně silný detoxikátor a posilovač imunity. Pro zdravý život je naprosto nezbytný. Nejlepší věcí ohledně glutationu je, že obsahuje síru. Ta v těle zachycuje všechny škodlivé látky, jako například volné radikály, toxiny, rtuť či jiné těžké kovy, a pak je vyplavuje ven z těla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘERUŠOVANÝ PŮST JE CESTA K LEPŠÍMU ZDRAVÍ

11. 10. 2020

ass-2871304_960_720.jpgPřerušovaný půst je způsob jak si užívat jídlo a přesto hubnout. Osobně mám tuhle metodu ozkoušenou na vlastní kůži a můžu jen souhlasit.

 

V podstatě v mém jídelníčku najdete v přiměřené míře úplně vše (tak 80% zdravé jídlo) a pokud dodržuji určité fáze jídla/půstu opravdu důsledně (u mne v poměru 9hodin/15hodin) opravdu se mi daří vždycky trochu zhubnout. A jaké máte zkušenosti s přerušovaným půstem vy? 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BUĎTE FIT DÍKY LYMFATICKÉ MASÁŽI. POZOR NENÍ TO MASÁŽ PRO KAŽDÉHO. KDY ANO A KDY NE?

5. 10. 2020

anatomy-254120_1280.jpgLymfatický systém je klíčovým bodem lidské imunity. Správně ho rozproudit je možné cíleně zaměřenými hmaty. Hromadění lymfy se projevuje únavou, otoky, bolestmi hlavy i celulitidou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÉ ÚČINKY SLANINY

4. 10. 2020

slanina-bacon-1323412_960_720.jpgDnes trošku rozboříme mýty o „nezdravých“ tucích a zastavíme se přímo u zdroje vepřového sádla – slaniny. Věřte, že tato živočišná surovina si to právem zaslouží. Popíšeme si její léčivé účinky, o kterých zřejmě ani nevíte.

 

Na úvod pár čísel. Slanina je jediný masový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek. Všechny samozřejmě nejsou zdraví prospěšné a tak se doporučuje konzumovat ji jen v malém množství.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

80 PROCENT NAŠÍ IMUNITY JE VE STŘEVECH

2. 10. 2020

anatomy-160524_1280.pngKdyž jsem kdysi pracovala v lékárně, denně jsem dle výpisu z poklady konzultovala zdravotní problémy s více jak 500 pacienty (už tehdy se v lékárně Dr.Maxe otočilo zbruba 1500 platících lidí za den).
A pokud se na mě někdo obrátil s dotazem, jak by mohl posílit svou imunitu, moje odpověď už tehdy (2012) byla naprosto jasná.. 80procent vaší obranyschopnosti je ve vašich střevech.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VYPĚSTUJTE SI VLASTNÍ ŘEŘICHU, JE PLNÁ VITAMÍNŮ

5. 9. 2020

rericha-cress-2033428_960_720.jpgI obyčejnému chlebu s máslem dodá jasně zelená řeřicha jarní šmrnc. Poradím vám, jak si ji snadno a rychle vypěstovat.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ JE VÝBORNÝ ZPŮSOB JAK POMOCI SVÉMU TĚLU I ZDRAVÍ

4. 9. 2020

orange-peel-273151_960_720.jpgPokud je lymfatický systém oslaben, projevuje se to únavou, snížením obranyschopnosti a imunity, zduřením uzlin a velkým oslabením fyzického i psychického stavu. V důsledku špatně fungujícího lymfatického systému se objevuje také celulitida, otoky, zadržování vody v těle, křečové žíly, metličky na kůži apod.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POTĚŠTE SVÉ DĚTI VÝROBOU DOMÁCÍ LÉKOŘICE. BEZ CHEMIE A KONZERVANTŮ

3. 9. 2020

lekorice-licorice-473792_960_720.jpgLékořice není ve světě léčitelství a gastronomie žádnou novinkou, ba právě naopak. V dnešní době narazíte na lékořici nejčastěji v podobě černých pendreků. Za léčivými účinky lékořice stojí řada účinných látek. Kořen obsahuje velké množství sladkého glycyrrhizinu, vitamíny B, lecitin, biotin, zinek nebo jód. Zmíněný glycyrrhizin pomáhá při léčbě jater, stimuluje hormonální rovnováhu a působí protizánětlivě.  A tuhle pochoutku si z kořene lékořice můžete vyrobit i sami doma.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UŽ JSTE OCHUTNALI CHLEBOVNÍK? DOKÁŽE NAHRADIT MASO

27. 8. 2020

chlebovnik-tree-3044954_960_720.jpgZajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MARMELÁDA Z MÁTY POMÁHÁ PŘI LÉČBĚ NACHLAZENÍ NEBO S NADÝMÁNÍM

15. 8. 2020

jam-3489306_960_720.jpgUž jste slyšeli o mátovém džemu? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutná, navíc je to i oku lahodící dobrota, která udělá z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátová marmeláda navíc dokáže pomoci při bolestech břicha, při nadýmání nebo s obyčejným nachlazením. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 3

MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ TĚLA

13. 8. 2020

masaz-hlavy.jpgManuální lymfodrenáž těla je speciální ručně prováděná masáž, která má vynikající ozdravný, detoxikační, regenerační, relaxační i kosmetický účinek. Za pomocí jemné techniky se pod určitým tlakem, tempem a pořadím daných specifických hmatů, aktivuje lymfatický (mízní) systém těla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PRVNÍ POMOC PŘI PÍCHNUTÍ VOSOU A VČELOU SE LIŠÍ

10. 8. 2020

mouth-5173979_960_720.jpgPři bodnutí hmyzem dochází ke vstříknutí jedu do těla. Základním projevem je obvykle zarudnutí a otok různého rozsahu. Místo bolí či svědí. Může se objevit i zvýšená teplota či horečka, případně nevolnost nebo zvracení. První pomoc je však odlišná pro vosí a pro včelí bodnutí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ LEDOVÁ KÁVA

3. 8. 2020

iced-coffee-2305203_1920.jpgRecept na domácí ledovou kávu - udělejte si svou oblíbenou kávu za studena snadno a rychle.

Do sklenice od přesnídávky dáme 2-3 lžičky instantní kávy, 1-2 lžičky cukru. Kávu zalijeme do půlky přesnídávkové sklenice studenou vodou. Sklenici uzavřeme a protřepeme, dokud se neobjeví pěna. Do sklenice, ve které podáváme ledovou kávu, dáme kostky ledu a přilijeme kávovou pěnu. Led můžeme nahradit vanilkovou zmrzlinou. Dobrou chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MANGOLD - ZELENÉ LISTY PLNÉ LUTHEINU PRO NAŠE OČI

27. 7. 2020

mangold-swiss-chard-3641280_960_720.jpgŠpenát v kuchyni používá téměř každý, ale na mangold se tak trochu zapomíná. A to je škoda. Obsahuje totiž zraku prospěšný lutein a jedlé jsou jak jeho řapíky, tak listy.

 

Lutein je prospěšný pro náš zrak, proto by ho měli do své stravy pravidelně zařazovat všichni ti, kdo pracují u počítače, dlouho řídí nebo jinak namáhají oči. Lutein se vyskytuje v zelených rostlinách a žlutých květech.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UŽ JSTE VYZKOUŠELI TERAPII DEŠTĚM? ZMÍRŇUJE STRES A UKLIDŇUJE MYSL

25. 7. 2020

dest-girl-1438138_960_720.jpgNěkteří lidé popisují vůni deště jako uvolňující a působící proti stresu. Může to být tím, že čich je přímo propojen s hipokampem a amygdalou. Tyto dvě části mozku se podílejí na emocích a paměti. Kromě zmírňování stresu má přítomnost deště mnohé další přínosy:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAKÝCH CHYB SE VYVAROVAT PŘI VAŘENÍ TĚSTOVIN

20. 7. 2020

spaghetti-569067_960_720.jpgTěstoviny do hrnce, chvilku počkat, scedit a hotovo. Zdálo by se, že je příprava těstovin zcela primitivní záležitostí. Přesto ale na talířích často přistanou spíše převařené nudle, které mají hodně daleko k italským ideálům této dobroty. Právě v Itálii je vaření těstovin jistým druhem umění. A zdejší kuchaři velmi dobře vědí, jak naplno vyzdvihnout plný potenciál těchto potravin. Čeho bychom se tedy podle expertů měli v kuchyni určitě vyvarovat?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

GRILOVANÉ OVOCE: JABLKA, BROSKVE, ANANAS I BANÁN - TO POTĚŠÍ

8. 7. 2020

peach-1482901_960_720.jpgGrilovací sezóna je tady. Přichází čas blýsknout se před návštěvou a také si  u grilu dobře pochutnat. Každou zahradní párty jistě ozvláštní čerstvě grilované ovoce, které skvěle chutná. Dezert z grilovaného ovoce. Výborné chuti dosáhnete přidáním kvalitního řeckého jogurtu a zakysané smetany. Milovníci zmrzliny zase jistě podlehnou ovoci s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ÚČINKY LIKÉRU Z PLODŮ ČERNÉHO BEZU VÁM VYRAZÍ DECH.

3. 7. 2020

elder-2652570_960_720.jpgJak praví jedno lidové moudro: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Černý bez má na lidské zdraví velmi pozitivní vliv a v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina. Má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, působí proti skleróze. Čaj a sirup z květů se využívá při nachlazení a pomáhá proti kašli. Napomáhá také pocení a snižování tělesné teploty při horečce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0